A rovat kizárólagos támogatója

Debrecenben, Miskolcon és Nyíregyházán igen magas a levegő szennyezettsége, Miskolcon nem csak az egészségügyi, hanem a szmogriadó riasztási fokozatát is meghaladta tegnap a szálló por koncentrációja. Budapesten is több mérőállomáson mértek magas koncentrációt. Pekingben tiltani kezdték a szabadban történő nyárson sütést

Északkelet és a főváros
Budapest több mérőállomásán már két napja az egészségügyi határérték felett alakul a szálló por koncentrációja. A Gilice téri állomáson a határérték 120 %-át mérték a műszerek, a Kőrakás utcai mérőállomáson kevéssel a határérték felett alakult a koncentráció. Míg a Dunántúlon kedvező a helyzet, addig keleten és különösen ÉK-en igen magas értékeket mértek a műszerek – írja a legszennyezes.hu
A legrosszabb a helyzet Miskolcon, ahol a Búza téri állomáson a tegnapi napon a szmogriadó riasztási fokozatát is meghaladta a szálló por koncentrációja(102 mikrogram/m3). A Sajó-völgy településén is magas a szálló por koncentrációja. Kazincbarcikán 59, Sajószentpéteren 67 mikrogram/m3-et mértek a tegnapi napon, Puntokon határérték alatti volt a koncentráció.
Debrecenben és Nyíregyházán is meghaladta az egészségügyi határértéket a szálló por koncentrációja. A tagnapi napon Debrecenben, az egészségügyi határérték 134%-át, Nyíregyházán a 130%-át mérték.

Káros az egészségre

A szálló por rövidtávon, nehézlégzést, köhögést okozhat, izgatja a nyálkahártyát, és növelheti az asztmatikus, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések számát. A szálló por káros rövidtávú hatása mellett fontos megemlíteni, hogy nincs olyan alacsony érték, ami alatt ne kellene káros hatással számolni.

Mi okozza a magas légszennyezettséget?

A téli időszakban a lakossági fűtés igen nagy mennyiségben bocsát ki a légkörbe szilárd szennyezőanyagokat. Ráadásul a mostani meteorológiai feltételek kedvezőek a légszennyező anyagok felhalmozódására. A Kárpát-medencét hideg levegő tölti ki, és az esti-éjszakai órákban igen erős a lehűlés. A magasabb légrétegekben ezzel szemben nulla C fok körüli hőmérsékletek vannak.
Normális esetben a talajközeli légrétegekek melegebbek, és innen a meleg levegő felfele száll, így felhígul a talajközeli szennyezett levegő is.
Ellenben ha a magasban a levegő melegebb, ez a légcsere gátolva van, felhalmozódnak a légszennyező anyagok, mint jelenleg is.

Mi várható?

Az esotanc.hu időjárási portál tájékoztatása szerint, a mai napon hidegebb levegő érkezik a magasabb légrétegekbe, és erősödik a szélsebesség is, így átmeneti javulás várható, ám keddtől ismét melegebb levegő érkezik a magasba, és várhatóan csütörtökig kedvezőek lesznek a feltételek a magas légszennyezettségi helyzetek kialakulására.
 

Pekingben tiltani kezdték a szabadban történő nyárson sütést 

Peking egyes kerületeiben háborút indítottak a szabadban nyárson sütött húsok ellen, és a hatóságok már több mint ötszáz egyszerű szenes grillező berendezést vontak ki kellékeivel a forgalomból. Állítólag a levegő tisztaságának védelme vezette őket.
Az elsősorban a muszlim konyha részeként ismert, igen elterjedt "jang rou csuanr", vagyis a nyársra tűzött, sült apró kis birkahúsok az alkalmi, utcai "gyorsétkezés" egyik kedvelt és olcsó alternatíváját jelentik. Nem túl komoly infrastruktúrát igénylő szettjeiket – épp a füst miatt – közterületen állítják fel az árusok. Gyakran kis éttermek mellett találni őket a szabadban. A fővárosi önkormányzat korábban már jelezte, hogy szmogriadó esetén szigorúbban fognak fellépni a füstös jelenség ellen, de sajtóbeszámolók szerint a járőrök már túl vannak egy három hónapos kampányon, amelynek során darabokra fűrészelték fém nyársak százait, a primitív bádogkellékeket pedig használhatatlanná tették, megsemmisítették.

A kínai internetes oldalakon sokan kétségeiket fejezték ki a pekingi szmog elleni fellépés ezen formájának hatékonyságát illetően. Úgy vélték, hogy az intézkedések hatása a főváros levegőjének minőségére még akkor is enyhén szólva is megkérdőjelezhető, ha az árusok – belátván, hogy mekkora kárt okoztak a környezetnek – nem tesznek szert újabb nyársakra. Mint kiderült, a közterületet megtisztítók inkább lakossági panaszok nyomán indultak útnak és léptek akcióba. A lakóközösségek a helyi hivataloknál a sütögetés miatt terjengő szagok és a füst ellen emeltek szót.
A médiában megszólaltatott környezetvédelmi illetékes maga is elismerte, hogy ezek csak helyi és nagy valószínűséggel átmeneti megoldások. Az "igazi" környezetvédelemnek az autók üzemanyagának minőségi javításával, a nagy dízel teherautók károsanyag-kibocsátásának visszafogásával kell kezdődnie Pekingben és a térségben – jegyezte meg Ma Csün.

A húszmilliós kínai főváros lakói egyre gyakrabban szenvednek a fojtó, szemfájdító, köhögésre ingerlő sűrű szmogos levegőtől. A 2,5 mikron átmérőjű, vagy annál kisebb porszemcsék (PM2,5) értéke egy köbméter levegőben gyakorta meghaladja a 200 mikrogrammot, ami már a "nagyon egészségtelen" kategóriának felel meg. A szakemberek szerint a fővárosi levegőszennyezettségért a széntüzelés mellett meghatározóan, míg mások szerint több mint egyötöd részben a hatalmasra duzzadt autópark a felelős; Pekingi útjain már 2012-ben több mint 5 millió autó futott. A fővárosi önkormányzat a helyzet kezelésére cselekvési programot dolgozott ki, a központi kormány új szigorító intézkedéseket hozott és sokmilliárdos költségvetést rendelt hozzájuk.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek