A rovat kizárólagos támogatója

Az ólom mérgezésből felgyógyult réti sas után ez alkalommal, 2004 március 3-án, egy parlagi sas is visszanyerte szabadságát.



parlasi sas a visszaeresztés előtt
parlasi sas a visszaeresztés előtt
A megsörétezett madárra Egyektől nem messze találtak rá a környéken lakók.
– A XIX. században nagy divat volt sasokra és keselyűkre vadászni – mondja Dudás Miklós természetvédelmi felügyelő. – Expedíciókat szerveztek e célból a Kárpátokba, ahol kihelyezett dögökre szoktatták rá a madarakat majd lesből lelőtték őket. Sajnos, a trófea gyűjtés divatja, ha nem is nyíltan, de titokban tovább folyik.
A bejelentés után került a madár a Budapesti Állat- és Növénykertbe, ahol Dr. Sós Endre vezetésével megműtötték. A Górés tanyán működő madárrepatriáló telepen lábadozott, míg úgy döntöttek, hogy szabadon bocsátható. A telepen egyébként két másik parlagi sast is ápolnak. Egyikük áramütés következtében került a telepre, míg a másikra fióka korában egy vihar által lesodort fészek környékén találtak.




Kiss Róbert ellenőrzi a parlasi sas gyűrűjét
Kiss Róbert ellenőrzi a parlasi sas gyűrűjét
-Mivel az Alföldön nincsenek igazán jó fészkelő helyek, – tájékoztat Dudás Miklós – az akácfa csúcsára rakott fészket könnyen lesodorta a szél. Mint utólag kiderült, szülei még hetekig etették a szárny törött, röpképtelen fiókát. A röntgen felvételek alapján kiderült, hogy nincs értelme műtétekkel próbálkozni.



Kiss Róbert a górési repatriáló telep vezetője
Kiss Róbert a górési repatriáló telep vezetője
Mivel végleges gyógyulására számítani nem lehet szeretnék a jövőben párba állítani azzal a parlagi hímmel, mely szintén lőtt sebbel került az állatkertbe.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás