A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Kategóriájában ismét Európa legjobb állatkertje lett a Nyíregyházi Állatpark. Duplán örülhetnek, ugyanis az idei szezonjuk minden eddiginél jobban sikerült.

A Nyíregyházi Állatpark végzett az első helyen a 250 ezer és az 500 ezer látogatószám közötti európai állatkertek rangsorában. Az egyik független állatkerti elemző szervezet által készített felmérés eredményét most ismertették a szabolcsi megyeszékhelyen.

Anthony Sheridan állatkertszakértő alapítványa 29 ország 126 állatkertjét vizsgálta meg mintegy negyven szempont alapján. A Nyíregyházi Állatpark a félmillió látogatószám alatti kategóriában negyvennégy állatpark közül lett a legjobb 2018-ban, megismételve ezzel a 2015-ben – két másik dániai állatparkkal holtversenyben – elért elsőségét.

Több téren előrébb lépett a Nyíregyházi Állatpark

Az értékelési rendszer nem változott az elmúlt évekhez képest, az állatkerteket a látogatói szám mellett a fajmegőrzés, az állatkerti oktatás minősége, valamint a jövedelmezőség és szervezeti működés mint legfontosabb szempontok alapján vizsgálták.  A három évvel ezelőtt elért eredményéhez képest a Nyíregyházi Állatpark növelte pontjainak számát úgy, hogy ebben még nincsenek benne a folyamatban lévő, csaknem 22 millió euró – 7 milliárd forint – értékű beruházási csomag befejezéséért adható pontok sem – jelezte Anthony Sheridan.

Hozzátette: pluszpontokat kapott a park például új állatházak és állatkifutók létrehozásáért, a hatnyelvű információs táblák kihelyezéséért, a kiemelkedő oktatási tevékenységéért, de botanikában, erőforrás-gazdálkodásban és információközlésben is egyaránt sikerült előbbre lépnie. Anthony Sheridan megjegyezte, hogy a jövő évi értékelésben már az ötszázezer és egymillió közötti látogatószám szerinti kategóriában minősítik a Nyíregyházi Állatparkot.

A díjátadással egybekötött tegnapelőtti eseményen Gajdos László, az állatpark igazgatója elmondta, hogy huszonkét éves története alatt az idei lesz a több mint ötezer állatot bemutató sóstógyógyfürdői látványosság legjobb szezonja, az előzetes adatok szerint az állatpark év végéig átlépi az 530 ezres látogatószámot.

A világ állatkertjeinek többsége néhány százezer látogatót fogad évente, ennél nagyobb, egymilliót elérő látogatószámot csak a nagy fővárosok tudnak elérni. Ennek függvényében a 120 ezer lelkes Nyíregyháza állatparkja nagyon jól áll, ami egyben azt is jelenti, hogy a Sóstó Zoo az ország vezető turisztikai látványosságává vált – fogalmazott az igazgató.  Gajdos László szavai szerint a park megkerülhetetlen lett a magyarországi turizmusban: rengeteg látogatót fogad Szlovákiából és Romániából, valamint egyre többet Ukrajnából, Lengyelországból és Nyugat-Európa országaiból.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek