A rovat kizárólagos támogatója

Nincs irigylésre méltó helyzetben a tatai Öreg-tó vízkezelője. Azt követően hogy decemberben 5-6 mázsa, zsilipbe szorult halat kellett megmenteniük, január elején súlyos halpusztulás tetézte a helyzetet. Mindkét szerencsétlenségnél is helyi horgászok és önkéntesek segítettek, így több ezer halat sikerült megmenteni.

A Tatai Sporthorgász és Környezetvédő Egyesület közleménye szerint december 27-én a tatai Öreg-tó vízszintjének szabályozása során nagy mennyiségű apró hal rekedt a fenékleeresztő zsilip rácsához, terített asztalt kínálva a sirályoknak, kócsagoknak, gémeknek és a kormoránoknak – számolt be a tömeges halpusztulásról a 24.hu.

Az egyesület szerint a zsilipen átáramló víz szívó hatása következtében a halak bekerültek az úgynevezett Büdös-árok medrébe, ahol a téli üzemmódnak megfelelő alacsony vízszint nem biztosított megfelelő életteret számukra, tovább növelve az elhullott állatok mennyiségét. Bár több ezer hal pusztult el, az egyesület munkatársainak mintegy 5-6 ezer halat sikerült megmenteniük. A mederben csordogáló vízben vergődő halakat sikeresen szorították a bukózsiliphez, majd átsegítették azokat az Által-ér élő szakaszába, ahol már megfelelő életteret találtak.

Alig, hogy feldolgozták a traumát az Öreg-tónál, januárban újabb nem várt esemény történt. A vízellátási gondok még a korábbinál is súlyosabb helyzetet alakítottak ki, amelynek következtében január 3-án komoly halpusztulás történt a Büdös-árok Bertók Béla Óvoda előtti szakaszán. A Tatai Sporthorgász és Környezetvédő Egyesület azt írja, a rendkívül alacsony vízszint által okozott gondokat súlyosbította a Büdös-kútból érkező kénhidrogénben gazdag víz. Az Öreg-tó fenékürítő zsilipjénél újból feltorlódtak az apróhalak, amelyek tetemei elborították a vízfolyás medrét és partjait.

Az összefolyás mögött lévő zsilip visszafordította a lefolyó vizét a Cziffra-patak medrébe, magával sodorva a 3-5 centiméteres, ezres nagyságrendű keszegféléket, többségükben bodorkákat. A tetemeket lehetetlen volt összegyűjteni, ezért a víz felduzzasztásával távolították el azokat az árokból. A még élő példányokat leszorították a bukózsiliphez, majd többszöri duzzasztást és leengedést követően az Által-ér medrébe úsztatták át azokat. Az eseményekről videó is készült. Via pecaverzum.

Nyitókép: Tatai Sporthorgász és Környezetvédő Egyesület / Facebook

Kapcsolódó anyagok:

5zabó 1stván

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek