A rovat kizárólagos támogatója

A Zöldövezet program 2011-12-ben 16 megyéből összesen 26 helyi kezdeményezést támogatott. A nyertes szervezetek összesen 11,7 millió forintot fordíthattak parkosítási célokra. A tavalyi év eredményei alapján a Zöldövezet program különdíját az Iszkaszentgyörgyi Természet- és Környezetvédő Egyesület kapta.

A MOL és az Ökotárs Alapítvány közös környezetvédelmi programja immár 6 éve segíti a helyi civil kezdeményezéseket abban, hogy környezetüket szebbé és zöldebbé alakítsák a helyi lakosság bevonásával, közösségi akció keretében. A programnak köszönhetően eddig több mint 700, környezetvédelemhez kapcsolódó közösségi esemény valósult meg Magyarországon. A 2011-12-es periódusban 16 megyéből összesen 26 helyi kezdeményezést támogatott a Zöldövezet program, 150-800 ezer forint közti összegekkel, összesen 11,7 millió forinttal.

A Zöldövezet program minden évben különdíjjal jutalmazza az előző évi tervét legjobban, leginkább környezetbarát módon és a legtöbb helyi erőforrást bevonva megvalósító szervezetet. Ennek alapján a Zöldövezet Díjat és a vele járó 500.000 Ft támogatást az Iszkaszentgyörgyi Természet- és Környezetvédő Egyesület programja nyerte. Ezt az összeget a település további parkosítására lehet felhasználni. A díjat szeptember 15-én Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány vezetője adta át Iszkaszentgyörgyön az egyesület képviselőjének.

A Zöldövezet program tovább folytatódik

A 2012-2013-as pályázat újdonsága, hogy egyesületeken és alapítványokon kívül ezúttal budapesti társasházak is beküldhették pályázatukat belső udvaruk zöldítésére. Az Ökotárs Alapítvány és a MOL Adományi Bizottsága augusztus 23-án döntött a beérkezett 129 pályamunkáról: 82 pályázatot – köztük 15 budapesti társasházi projektötletet – juttatott tovább a 2. fordulóra. Számukra az Ökotárs Alapítvány az ősz folyamán egynapos képzést tart, hogy segítse őket a kertek/udvarok megtervezésében, valamint a közösség aktivizálásában és bevonásában.

Az Iszkaszentgyörgyi Természet- és Környezetvédő Egyesület díjnyertes programja

Iszkaszentgyörgyön korábban nem volt olyan közösségi tér, ahol a kétezer fős település rendezvényeit meg lehetett volna tartani. A Zöldövezet programmal ezen kívántak változtatni. A kezdetekkor az egyesület inkább saját projektként kezelte a 2300 m2-es terület felújítását, mert a korábbi tapasztalatok alapján nemigen hittek a közösség bevonásában. A program előrehaladtával azonban sorra kapták a felajánlásokat az érdeklődő lakosoktól, így a park kialakítása fokozatosan valódi közösségi eseménnyé alakult. Csatlakoztak a munkálatokhoz a környező falurészekben lakók, és több helyi egyesület is bekapcsolódott az önkénteseivel. A polgárőrség dolgozói a nehezebb fizikai munkákban segítettek. Az önkormányzat gépi munkálatokkal és a közmunka programban dolgozók rendelkezésre bocsátásával támogatta a parkosítást. A tűzoltó egyesület tagjai a növények rendszeres öntözését, a foltvarró klub tagjai pedig a növények gyomlálását és a fűszerkert kialakítását vállalták. Sikeres volt az együttműködés a község oktatási intézményeivel is: a Madarak és Fák Napján a gyerekekkel közösen ültettek növényeket a parkban. Az egyesület a parképítés minden eseményéről szórólapokat készített, amiket a település hirdetőtábláira helyeztek ki, valamint a postaládákba vitték szét, valamint a helyi újságban és az egyesületi honlapon is hírt adtak a munkálatokról.
Az elkészült parkot a gyereknapon adták át a nagyközönségnek, ahol a község polgármestere is kifejezte elismerését az összefogásáért.
Az egyesület azóta is folyamatosan pozitív visszajelzéseket kap a környéken lakóktól. Iszkaszentgyörgyön ez volt az első olyan projekt, amely több civil szervezet összefogásával és a lakosok bevonásával valósult meg.

További részletek a Zöldövezet programról >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek