A rovat kizárólagos támogatója

Augusztus elején jelentette be a Vidékfejlesztési Minisztérium, hogy újabb 100 ezer hektár, a nemzeti parkok vagyonkezelésében lévő állami földre hirdetnek haszonbérleti pályázatot családi gazdaságok részére. A folyamatban lévő pályáztatás többmilliós hasznot hoz néhány fideszes ügyvédi irodának. Az atlatszo.hu kaparta meg ezt a mutyit is.

Bitay Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) állami földprogramért felelős államtitkára augusztus elején jelentette be, hogy újabb 100 ezer hektár, a nemzeti parkok vagyonkezelésében lévő állami föld kerül családi gazdaságokhoz haszonbérbe, így a májusi 40 ezer hektár után ezzel 140 ezerre emelkedik a "Földet a gazdáknak" program keretében haszonbérletbe vehető, nemzeti parki vagyonkezelésben lévő terület nagysága. A birtokméretekkel kapcsolatban elmondta: szántóterületek esetében 25-30 hektár az átlag, legelők esetében 65-70. Az NFA a tervek szerint év végéig elbírálja és meg is köti a 20 évre szóló szerződéseket.- mondta a Napi Gazdaságnak Sebestyén Róbert, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) elnöke.

A korábbi földpályázati eredmények miatt gyanakodva figyelt pályázat szép hasznot hozott egyes ügyvédi irodáknak. A kiszervezett tucatfeladatokat elvileg a nemzeti parkok alkalmazásában álló köztisztviselő jogászoknak is el kellene tudniuk látni, egyik sem speciális tudást igénylő különleges ügy, amelyre indokolt lenne külön szerződést kötni egy külsős ügyvédi irodával. A kiszervezést talán a pályázatok nagy száma indokolta, ami sok kicsi sokra megy alapon szép hasznot hozott a megbízott ügyvédeknek.

A Bükki Nemzeti Park honlapján megtalálható, 5 millió forint feletti szerződések listájában szerepel a Miskolcra bejegyzett Szinay Ügyvédi Iroda nettó 11,7 millió forintos, "földhaszonbérleti szerződések nyilvános pályáztatásához jogi tanácsadás" tárgyú, 2013. május 13-án aláírt, határozatlan időre szóló megbízása.

A Hortobágyi Nemzeti Park honlapján megtalálható, 5 millió forint feletti szerződések listájában is szerepel a miskolci Szinay Ügyvédi Iroda: 2013. június 7-én szerződtek vele határozatlan időre, a szerződés tárgya "Haszonbérleti pályáztatási eljárás során jogi tanácsadási tevékenység", és 2013-ra becsült értéke 63,7 millió forint.

A KiMitTud-rendszeren keresztül kikértük mindkét szerződést. Feltűnően hasonlítanak egymásra, szinte szóról-szóra megegyezik a szövegük, minden bizonnyal az ügyvédi iroda készítette mindkettőt. A szerződéses összegek is megegyeznek: a megbízási díj 1-100 birtoktestig 98 ezer Ft+ ÁFA, 101-300 birtoktestig 70 ezer + ÁFA, 301 birtoktest felett pedig 50 ezer + ÁFA. A díjak részösszegekből állnak össze, úgy mint pályázati felhívás összeállítása, bontási eljárás lefolytatása, jogi támogatás nyújtása a bírálat során, haszonbérleti szerződés jogi ellenjegyzése. Az árak nem magasak, a piaci árak alatt vannak, de a nagy tömegű munkára vélhetően adott volumenkedvezményt figyelembe véve reálisnak mondhatók.

Az atlatszo.hu a többi nemzeti parkkal kapcsolatos szerződéseket is megnézte. Részletek >>>

Kapcsolódó anyagok:

Nemzeti parki földterületeket hirdetnek meg

Vádemelési javaslatot tett földügyekben az NNI

Természetvédelmi nonszensz: szétosztják a pusztát

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás