A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Öt perc alatt lebomlik, és semmilyen káros anyagot nem tartalmaz. Az új, vízben oldódó, olajszármazékoktól mentes műanyag zacskót chilei mérnökök hozták létre.

Akár a mosógépünkben is lebonthatjuk azt a nejlonzacskót, amelyet most fejlesztettek ki Chilében. A Roberto Astete és Christian Olivares mérnökök által feltalált szatyrok káros anyagoktól mentesek, nem tartalmaznak olajszármazékot, és ami a legfontosabb: vízben oldódnak.

A feltalálók (akik egyébként a chilei Solubags vezetői) szerint a találmány elterjedése új fejezetet nyithat a vízszennyezés megállításában, mivel így nem kell akár 500 évet várni a nejlonzacskók lebomlására – elég lesz hozzá öt perc.

A mérnökök elárulták a találmány titkát: megváltoztatták a vízben oldódó polivinil-alkohol kémiai képletét. A cégnek egyébként már van egy kínai gyártója, ugyanakkor szerintük a környezetbarát zacskó szinte bármilyen üzemben előállítható. A gyártást már októberben elkezdik Chilében, de állítólag több latin-amerikai ország is érdeklődik már az új termék iránt.

Amerikában elsőként Chilében tiltják be a műanyag zacskókat

Amerikában elsőként Chilében tiltják be a műanyag zacskókat

Történelmi döntést hozott a chilei Képviselőház, mivel tilalmat rendeltek el a nejlonszatyrok használatára az ország boltjaiban A döntéssel Chile lett az első olyan ország az amerikai kontinensen, ahol tiltást vezettek be az egyszer használatos zacskókra.

Az új szabályozás egy év múlva lép életbe a kiskereskedők és két év múlva a kisvállalkozások esetében, viszont a szemeteszsákokra nem vonatkozik. A bevezetés közben a szupermarketekben és nagyobb boltokban már csak legfeljebb két nejlonszatyrot adhatnak a fogyasztóknak a vásárlás során.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás