A rovat kizárólagos támogatója

2 éves jogi csatával több mint 600 belső dokumentumot szerzett meg az európai környezetvédő szervezeteket tömörítő Pesticide Action Network (PAN) az uniós vegyszer-engedélyezés gyakorlatáról. A bírósági iratokból kiderült, hogy az Európai Bizottság tisztségviselői is segédkeztek veszélyes növényvédő szerek forgalomban tartásában.A papírok arról árulkodnak, hogy az Európai Bizottság (EB) tisztviselői több mint 30 olyan növényvédőszer forgalomban tartásában segédkeztek, amelyek veszélyesek az emberi egészségre. Az úgynevezett EDC-kről, vagyis a belső elválasztású mirigyek működését és a hormonális rendszert befolyásoló vegyületekről van szó. Az Európai Bíróság által nyilvánosságra hozott papírok arról árulkodnak, milyen harc zajlott a Bizottságban azoknak a kritériumoknak a meghatározásáért, amelyek alapján veszélyesnek vagy veszélytelennek minősítenek egy-egy vegyszert. Végül olyan értékelései szempontokat határoztak meg, mint például a gazdálkodás jövedelmezősége – ahelyett, hogy a környezeti és az egészségügyi hatásokat mérlegelték volna.

A hibás hatásvizsgálati eljárás kidolgozásában az EB tisztségviselői is aktívan közreműködtek.

Az ügyre a svéd kormány hívta fel az Európai Bíróság figyelmét. A szervezet megállapította, hogy a vegyszereket nem tudományos szempontok alapján vizsgálták, és a hatásvizsgálat szabálytalan volt. Az EU vonatkozó jogi szabályozása ugyanis – a világon egyedülálló módon – azt tartalmazza, hogy hogy az összes olyan peszticidet, amelyet EDC-nek, rákkeltőnek, mutagénnek (genetikai károsodást okozó), reprotoxikusnak (szaporodási képességet gátló), perzisztensnek (a környezetben tartósan megmaradó vagy tartósan ható) vagy bioakkumulatívnak (a szervezetben illetve a táplálékláncban felhalmozódó) minősítettek, még nagyon alacsony dózisban sem szabad fogalomba hozni.
Az eset nyomán végül nyilvánosságra hozták, hogy milyen kritériumok alapján minősül egy vegyi anyag EDC-nek, a visszás vizsgálatban engedélyt kapott 32 vegyszer nagy része azonban továbbra is forgalomban van (közülük nyolcat időközben egyéb okok miatt visszavontak a gyártók). Közben a Bizottság egészségügyi és élelmiszerbiztonsági főigazgatósága egyes hírek szerint arra készül, hogy megváltoztatja az eddigi, a veszélyes szereket egy kategóriába soroló szabályozást, és az ipar nyomására bizonyos anyagokat a könnyebb engedélyezés érdekében kiemel közülük.

Az elmúlt évtizedben az EU-ban forgalomban lévő peszticidek száma megduplázódott, és ezzel párhuzamosan az endokrin betegségek gyakorisága is megnőtt, a kapcsolódó egészségügyi költség eléri az évi 217 milliárd (!) eurót. A közelgő EP-választás előtt több mint egymillió európai polgár írta alá a szigorúbb vegyszerengedélyezést követelő petíciót.

A Monsato listázta ellenfeleit

A francia hatóságok vizsgálatot folytatnak, miután kiderült, hogy a Monsato 2016-ban az Európai Parlamenti szavazás előtt egy évvel illegális dossziét vezetett azokról, akik ellenezték vegyszereiket és genetikailag módosított termékeiket. A Monsato gyártja azt a glifozát alapú gyomirtó vegyszert, amely rákkeltő hatású, ezért teljes európai betiltása is szóba került, az Európai Parlament 2017-ben azonban többségi döntéssel úgy határozott, hogy 2022-ig tovább használható. A vegyszert Franciaországban Roundup néven árusítják. A listára 200-an kerültek fel, politikusok, újságírók, tudósok, közöttük parlamenti képviselők és az egykori mezőgazdasági miniszter, Ségolène Royal. Az olyan listák összeállítását tiltják a francia törvények, amelyre politikai, filozófiai véleményük miatt kerülnek fel emberek egyetértésük nélkül. A dossziét a Monsatónak dolgozó Fleishman Hillard PR cég állította össze, amiért az európai anyacég a Bayer elnézést kért, és megvált tőlük.

Egy kaliforniai pár perelte be a céget, azzal a váddal, hogy a Rounduptól kapták a rákot. A minapi ítélet szerint a Roundup miatt 2000 millió dollár kártérítést fizet a Monsanto

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás