Hirdetés

Egyre többen vannak tisztában azzal, hogy használt sütőolajat semmiképp sem szabad a lefolyóba önteni, mivel az több szempontból is káros. De akkor mégis mihez kell vele kezdeni? A helyes eljárás, ha a használt étolajat otthon külön gyűjtjük egy műanyag flakonban, majd az erre kijelölt gyűjtőpontokon leadjuk. Egyre többfelé lehet ilyen gyűjtőpontokat találni országszerte, ezért ebben a cikkben sorra vesszük őket, hogy mindenki könnyen megtalálhassa a hozzá legközelebbit!
Az elmúlt bő fél évben megszaporodott azoknak a helyeknek a száma, ahol használt étolajat lehet leadni, ami egy fontos előrelépés.
Magyarországon ugyanis évente 25-50 ezer tonna étolajat használnak el a háztartások és különböző konyhák, ennek azonban mindössze 2 százalékát gyűjtik vissza. Pedig nemcsak, hogy hasznos és értékes alapanyag a régi sütőolaj, ami így kárba veszik, de a lefolyóba öntve még káros is.

Miért ne öntsük SOHA a lefolyóba a sütőolajat?

Az egyik probléma, hogy ha a használt olaj a csatornarendszerbe kerül, ott lerakódik a csövek falán, és mivel a zsír nem oldódik a vízben, majd folyamatosan újabb és újabb rétegek kerülnek rá, végül duguláshoz vezet. A városok csatornáiban élő zsírszörnyek megszületéséhez is az olaj az egyik összetevő: a WC-be dobott nedves törlőkendők összetapadnak az olajjal és más szennyeződésekkel, és kész a baj. A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. nem is olyan régen távolított el egy ilyen monstrumot a budapesti csatornahálózatból – a Pók utcai átemelőtelepénél kiemelt zsírszörnyről felvétel is készült, ami valóban elrettentő.

Azonban ez csak a kezdet. Az olaj a csatornahálózatban tett utazása végén az élővizekbe jutva a használt sütőolaj a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket. Egyetlen csepp használt étolaj akár 1000 liter élővizet is elszennyezhet.

A háztartási szeméttel elegyítve nehezen lebontható anyagként hulladéklerakóba kerül, holott
–a használt sütőolaj 100%-ban újrahasznosítható.
–A szelektíven gyűjtött és megfelelő helyen leadott mennyiség 90%-ából biodízel, 10%-ából biogáz képződik.
–Minden egyes liter begyűjtött és újrahasznosított használt étolajjal annyi felesleges szén-dioxid kibocsátásától mentesíthető a környezetünk, mintha 90 km-rel kevesebbet autóztunk volna.

Ez végre nem zöldre festés

A használt sütőolaj visszagyűjtése, illetve az, hogy a lenti cégek biztosítják erre a helyet és a megoldást, határozottan örvendetes lépés. Különösen annak fényében, mennyi látszat- vagy félmegoldás kap mostanában sokkal nagyobb hírverést, milyen szinten tarol a zöldre festés mind a vállalati kommunikáció, mind a termékek piacán.

Milyen formában lehet leadni a használt sütőolajat?

Miután kihűlt, a használt sütőolajat egyszerűen egy jó záródó műanyag flakonba öntjük. Amikor a flakon megtelt, a legközelebbi gyűjtőpontra érdemes elvinni, és bedobni a kihelyezett tárolókba.

Hol lehet leadni a használt sütőolajat?

1. MOL benzinkutak

A leghosszabb ideje talán a MOL töltőállomásain lehet leadni a használt sütőolajat. Jelenleg Szegedtől Kazincbarcikáig 65 benzinkúton lehet leadni a fáradt olajat. Hogy melyeken, azt a MOL központi weboldalán sajnos iszonyú nehéz megtalálni.

  1. Kattints a Töltőállomás-kereső ikonra.
  2. a lenyíló ablakban kattints a Összes töltőállomás listájára.
  3. itt a  Termékek és szolgáltatások menüsorban kell kikeresni a Fáradt olaj átvétel ikont (egy kis körkörös háromszögben egy csepp látható rajta), erre rákattintva legördül a lista az átvevőpontokkal.

2. COOP-üzletek

Szintén hosszú ideje foglalkozik a használt sütőolaj visszagyűjtésével a COOP áruházlánc. Az ő weboldalukon egy kis odafigyelést igényel a keresés, de ez sem nagy ördöngösség.

  1. Először be kell kattintani a keresés mezőbe,
  2. itt feljövő a Részletes keresés feliratot kell bekattintani.
  3. A legördülő menüben a Szolgáltatások pont alatt utolsó helyen találjuk a COOP olajpontokat.

3. Aldi 

Tavaly decemberben az ALDI Magyarország a Biofilter Környezetvédelmi Zrt.-vel való együttműködésének kibővítése keretében bizonyos áruházainál sütőolajgyűjtőket helyezett ki. Tavaly év végén 20 áruház bejáratához kerültek ki a tárolók, majd a telepítési folyamat végén a 152-ből 100 áruháznál lesz leadható műanyag palackban a sütőolaj. Bár az üzletkeresőben még nem lehet erre a szolgáltatásra szűrni, tekintve, hogy az üzletek kétharmadánál van gyűjtő, nagy eséllyel találkozhatunk ezekkel, ha ALDI-ba megyünk.

4. Lidl

Lidl 2022 áprilisában csatlakozott a használt sütőolajat gyűjtők sorába, és kezdte el a cég a gyűjtőpontok telepítését. Elsőként az alábbi hat üzletükhöz kerültek ezek ki.

  • Dorog, Bányász körönd Hrsz.1732/98
  • Tatabánya, Győri út 31.
  • Dunaharaszti, Némedi út 102/A
  • Székesfehérvár, Mártírok útja 11.
  • Budapest, Fehérvári út 211.
  • Budapest, Régi Fóti u. 1.

5. Tesco áruházak

Szintén idén áprilisban tett közzé nyilatkozatot a Tesco, hogy megkezdik a használt sütőolaj-visszagyűjtést. Ők tesztjelleggel 8 áruházukban biztosítják ezt a lehetőséget a környezetért tenni vágyók számára. Így tavasz óta az alábbi Tesco üzletekben lehet ezt megtenni:

  • Zalaegerszeg,
  • Sopron,
  • Győr,
  • Paks,
  • Budaörs,
  • Cegléd,
  • Budapesten a Fogarasi úti, valamint
  • a budapesti Andor utcánál található áruház.

6. Lukoil

A MOL mellett a Lukoil 11 töltőállomásán is leadható a sütés-főzés során keletkező használt étolaj újrahasznosítás céljából. A lukoil.hu-n sajnos sokmindenre lehet sűrni, de Ezek az alábbiak:

Bács-Kiskun megye:
6085 Fülöpszállás, Hármaspuszta 9. (52. sz. főút)
6000 Kecskemét, Kurucz tér

Békés megye:
5561 Békésszentandrás, 44-es út 68. km.

Budapest:
1173 Budapest, Esztena u. 1.

Csongrád megye:
6727 Szeged, Algyői út 74.

Győr-Moson-Sopron megye:
9099 Pér, Fehérvári út 25.

Jász-Nagykun-Szolnok megye:
5430 Tiszaföldvár, Kunszentmártoni út 1.

Pest megye:
2085 Pilisvörösvár, 10. sz. főút
2310 Szigetszentmiklós, Csepeli út

Somogy megye:
8600 Siófok, Töreki út 1.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye:
4553 Apagy, 41-es főút/Béke út 55.

Emellett néhány önkormányzat is szervez rendszeresen veszélyeshulladék gyűjtést, ahol szintén le lehet adni a használt sütőolajat is.
Pl. Ferencvárosban 2 havonta a kerület 3 pontján lehet szakszerűen megválni e hasznos másodnyersanyagtól, melyről a kerületi önkormányzat plakátokon és a honlapján tájékoztatja a lakosságot.

Minden infó egy helyen

Hazánkban 1990 óta foglalkozik sütőolaj újrahasznosítással a Biofilter Zrt., számos gyűjtőpont is velük áll kapcsolatban, így ők felelnek a leadott olaj újrahasznosításáért. Az adataik alapján jelenleg a használt étolajnak nagyjából a 7%-a származik a lakosságtól, de a céljuk, hogy ez a közeljövőben 10-15% legyen.

Ennek eléréshez szükséges, hogy minél több helyen legyen lehetőség leadni a használt olajat, és az is, hogy mindenki gyorsan megtalálhassa a hozzá legközelebbi pontot. Ebben segít a Biofilter interaktív térképe, amelyen egyszerűen lehet böngészni a leadópontok között. Csak a címet, irányítószámot kell beírni, és máris látszik az összes fellelhető leadópont az élelmiszerboltoktól a benzinkutakon át a hulladékudvarokig.

Nem mindegy, mit eszel!

Élelmezésünk, élelem beszerzési rendszerünk óriási hatást gyakorol az éghajlatváltozásra, konzerválja a szegénységet, fokozza a természeti környezet pusztulását. Az éghajlatváltozás és globális kizsákmányolás az EU polgárainak a jövővel kapcsolatos aggodalmai között az első helyen áll. Az EU polgáraiként, magánszemélyként a mi felelősségünk is szerepet vállalni a világ előtt álló kihívások megoldásában.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás