A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Bűnügyi nyomozást kezdeményez az izraeli környezetvédelmi minisztérium, mert a Rotem műtrágyagyár a múlt héten mérgező savas folyadékkal szennyezte be az Asalim folyót Dél-Izraelben, a Holt-tenger közelében.

A minisztérium felmérése szerint a savas szennyeződés szivárgása súlyosan károsította a térség vadon élő állatait és a növényzetet a folyómeder húsz kilométeres szakaszán, és ezért felszólították a Rotemet a víztisztítási munkálatok azonnali megkezdésére. Mintegy százezer köbméter sav szivárgott a folyóba, miután múlt pénteken beomlott a műtrágyagyártó vállalat párologtató medencéjének hatvan méter magas támfala. A kifolyt mérgező folyadékkal mintegy negyven olimpiai méretű úszómedencét lehetne megtölteni, és az ökológiai károk elhárítása a szakértők szerint évekig fog tartani.

Jediót Ahronót című újságnak nyilatkozó vezető környezetvédő azonban attól tart, hogy hiába tesznek erőfeszítéseket a Rotem felelősségre vonására, nem fogják gondatlanság miatt megbüntetni a céget, és nem fognak arra késztetni más vállalkozásokat, hogy többet áldozzanak környezetvédelmi intézkedésekre. "Még ha büntetőjogi felelősségre vonás mellett dönt is az ügyészség, jellemzően vádalku fog születni, amelyben ejtik a legkeményebb vádpontokat, és a vállalat bűnösnek vallja magát. Ez gazdasági kérdéssé változtatja az ügyet, a környezeti katasztrófák csak üzleti költségként jelentkeznek"- hangsúlyozta Alon Tal, a tel-avivi egyetem közpolitikai tanszékének vezetője, aki egyben egy környezetvédő civil szervezet alapítója is.

Tal szerint a környezeti katasztrófákat megakadályozó figyelmeztetőrendszerek kiépítése drágább, mint a bekövetkezett károk után a bírságok kifizetése, és ezért a vállalkozásoknak megéri a védekezés elhanyagolása. Alon Tal azt is elmondta, hogy a minisztérium tanácsadójaként évekkel ezelőtt létrehozott egy rendszert, amely összeveti a környezetszennyező cégek nyereségét az okozott károkkal, hogy akkora bírságot lehessen megállapítani, amely már érdekeltté teszi őket a környezetvédelmi intézkedések végrehajtásában, de rendszerét azóta sem alkalmazták egyetlen alkalommal sem a bírságok kiszabásánál.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás