A rovat kizárólagos támogatója

Tovább forrósodik a hangulat az állatvédők között miután néhány nappal ezelőtt egy 3 éves gyerek bezuhant a Cincinatti Állatkertben egy gorilla kifutójába, és a figyelmetlen/felelőtlen szülőknek ”köszönhetően” az állatkert likvidálta a gyereket védelmező ritka főemlőst.

A kisgyerek egy sekély vizes részre zuhant és az amatőr felvételek szerint szinte egyértelműnek tűnik, hogy Harambe a gorilla nem bántotta a kicsit, hanem éppen védelmezni próbálta. A 17 éves szelíd gorillát azonban az állatkerti gondozók lelőtték. Az állatkerti állatokkal foglalkozó neves szakemberek most két táborba kerültek. Jack Hanna, aki többszörösen díjazott állatkerti őr,  védelmébe vette a Cincinatti Állatkert vezetőségét, mivel szerinte a gyerek folyamatosan életveszélyben volt a gorilla mellett, bár a video mást mutat, azonban az állat bármikor bánthatta volna a kicsit.

Mások azt feszegetik, hogy miért nem használtak az állatkerti őrök csak kábító lövedéket, miért kellett azonnal agyonlőni a 17 éves Harambét, aki nem utolsó sorban egy kihalás szélére sodródott faj egyik sikeresen felnevelt és beilleszkedett állatkerti példánya volt.
 

Miattuk kellett lelőni a szelíd gorillát

Miattuk kellett lelőni a szelíd gorillát

Vádemelést indított a rendőrség annak a kisfiúnak a szülei ellen, akik nem figyeltek gyermekükre, és ezzel egy 17 éves veszélyeztetett gorilla halálát okozták. A szelíd óriás nem bántotta a kifutójába lezuhant gyermeket, mégis lelőtték az állatkert dolgozói.
A szelíd gorilla futtatójába pottyant fiú szülei, Michelle Gregg és Deonne Dickerson rövid időn belül az állatvédők közellenségévé váltak a közösségi médián. Felháborodott olvasók csaknem 200 ezer szavazatot gyűjtöttek össze ellenük "Igazságot Harambénak" névvel, míg a rendőrség úgy döntött, hogy átveszik az irányítást és vádemelést kezdeményeznek a felelőtlen szülők ellen. Ezután a neten az apa előélete miatt is fellángoltak a viták, de ennek semmi köze az állatkerti incidenshez.
 

A világ egyik leghíresebb főemlősszakértője, Jane Goodall nyilvánosan nem nyilatkozott az ügyben, viszont levelet küldött az állatkert igazgatójának.  A levelet a Jane Goodall Intézet a sajtó számára is megküldte.

Tisztelt Thayne! – kezdődik a levél. „Nagyon sajnálom, hogy nem találkozik a véleményünk Harambe ügyében, és helytelenítenem kell azt, ami a gorillával történt.” Goodall emlékeztette az igazgatót egy 20 évvel ezelőtti esetre, amikor egy alig egyéves baba esett be a gorilla kifutójába és az állat egyáltalán nem akarta bántani a kisgyereket, inkább megmentette. Míg az állatkert vezetése továbbra is helyesnek ítéli a rendkívül veszélyeztetett gorilla lelövését, addig Goodall szerint a gorilla viselkedése nem magyarázta a megölését, szerinte az állat szándéka inkább védelmező volt és nem támadó.

Próbáltam elemezni, hogy mi is történt pontosan.

A gorilla a karját a gyerek köré fonta, úgy ahogy egy nő teszi ezt, ha védelmezni akar valakit. Hasonló történt 20 évvel ezelőtt is, amikor Chicagóban esett be egy kifutóra egy alig totyogó kisbaba, akkor is ez az óvó magatartás jellemezte a gorillát. Binti Jua névre hallgató gorillát akkor nem ölték meg, és az állat az orvosokhoz vitte a kicsit. „ – írta Goodall. A kutató szerint a gorilla elvesztése az állatkertnek és a gorilla fajnak is egy komoly vesztesége és kérdés, hogy milyen hatással lesz a következő évekre. Bővebben washingtonpost.com
 

Jane Goodall nem volt haragos, csak a sikló

Jane Goodall nem volt haragos, csak a sikló

Május végén 3 napot töltött hazánkban a világhírű főemlőskutató – természetvédő Jane Goodall, aki ellátogatott Pesthidegkútra, ahol a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű és Hüllővédelmi Szakosztályának szakembereivel engedte el az egyik jeladós haragos siklót.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás