A rovat kizárólagos támogatója

Gyermekeitek jövője érdekében arra kérlek benneteket, hogy tegyetek meg mindent az értékes erdeitek védelmében – üzente a világhírű primatológus, természetvédő a Orbán-rezsim értelmetlen rendeletére reagálva. Augusztus 17-én, 18.00 órától civil demonstráció a budapesti Széchenyi István téren!!!

Aggodalmát fejezte ki Jane Goodall a fakitermelést könnyítő kormányrendelet kapcsán – áll a GreenDependent Fenntartható Megoldások Egyesülete közleményében. Augusztus 17-én, 18.00 órától a budapesti Széchenyi István téren, a  Magyar Tudományos Akadémia épülete előtt tart tiltakozást több természetvédelmi szervezet, köztük a Jane Goodall Intézet. A világhírű primatológus a tüntetés kapcsán készített videóüzenetet.

Dr. Jane Goodall nevét a főemlős kutatásban elért áttörő sikerekről ismerte meg a világ. Több mint 60 évvel ezelőtt fedezte fel, hogy a csimpánzok eszközt használnak és készítenek, ezáltal közelebbi rokonaink, mint azt valaha gondoltuk volna. Korszakalkotó megfigyeléseit nem laboratóriumi falak közt, hanem Afrika érintetlennek hitt, vad erdejeiben tette. Hamar rájött azonban, hogy más fajokhoz hasonlóan a csimpánzok túlélését is veszélyezteti az élőhelyük, azaz az erdők pusztulása, a rövid távú gazdasági haszon érdekében történő féktelen fakitermelés. 1977-ben megalapította a Jane Goodall Intézetet, mely célja, hogy erősítse az emberek, állatok és a környezet egymáshoz való kötődését.

2019-ben a magyar Jane Goodall Intézet meghívására Budapestre látogatott, hogy a Sas-hegyen – a jelenlévő gyerekekkel együtt – három őshonos facsemetét ültessen el. Jelképes csókkal illette a faleveleket, és felhívta rá a figyelmet, hogy az energiáinkat úgy tudjuk átadni a növényeknek a legjobban, hogy, ha kézzel terítjük rá vissza a földet, és nem ásóval. Nem ez volt az első magyarországi látogatása, 2016-ban a haragos sikló élőhely-védelmi programhoz csatlakozott a később róla elnevezett Jane Goodall Tanösvényen

Jane Goodall a jövő nemzedékeivel Budapest 2019

„Nagyon megdöbbentett, hogy olyan jogszabályok meghozásáról hallottam, amelyek lehetővé teszik a fák kivágását még a védett magyar erdőkben is” – mondja Goodall a videóban. Mint kiemeli, az erdők nemcsak a klímaváltozás elleni harcban segítenek, hanem a hőmérséklet és a csapadék szabályzásában is. A fák kivágásával a fajok élőhelye elpusztul, az ökoszisztéma pedig összeomlik.

Gyermekeitek jövője érdekében arra kérlek benneteket, hogy tegyetek meg mindent az értékes erdeitek védelmében – teszi hozzá.

Írd alá te is a nyílt levelet, ami több szervezet összefogásában íródott a Miniszterelnökünkhöz. Oszd meg! Írd alá! Légy erdővédő! 

Nyitókép: 2009-ben járt Budapesten Jane Goodall, akkor kérdezte őt a greenfotól Sarkadi Fanni.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás