A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Az időjárás függvényében januárban befejezik a vörösiszap-katasztrófa sújtotta térségben azoknak az átrakóknak a rekultiválását, amelyekbe a vízfolyások kotrásából származó szennyező anyagot vitték, mielőtt azt az ajkai timföldgyár területén kijelölt lerakóba szállították.

Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője szerint a katasztrófavédelem munkája befejeződött a helyszínen; a magántulajdonú ingatlanokat lebontották és a törmeléket elszállították. A Torna-patak és a Marcal folyó kisvízi medrének kotrása lezárult, mindkét vízfolyás esetében elvégezték a meder megerősítését is. Az átrakóhelyek rekultivációja, a humuszolás az időjárás függvényében januárban elkészül, a fásítás tavasszal történik meg. A szóvivő összegzése szerint a bel- és a külterületek mentesítését, fertőtlenítését a katasztrófavédelem szervezésében több munkaterületen végezték el: Devecser, Somlóvásárhely, Somlójenő, Tüskevár, Apácatorna, Kisberzseny és Kamond településeken.

A külterületek mentesítése a vidékfejlesztési miniszter által kinevezett miniszteri megbízott irányításával 2010. november 23-án kezdődött meg. Tavaly december 30-ig a külterületekről 1.091.343 köbméternyi szennyezett anyagot, a bontási területekről 164.743 köbméter bontási törmeléket szállítottak be – mondta Petróczi Tímea. Az ajkai timföldgyár területén lévő VI-os és VII-es kazetta északi falánál elkészült a megtámasztás, és a kazetták északi oldalán az övárokrendszer. A VI-os, a X-es és a X/A kazetták körül összefüggő árokrendszert alakítottak ki a csurgalékvizek összegyűjtésére és a leszivárgó lúgos víz kezelésére, így a semlegesített víz és a csurgalékvíz szétválasztása megtörténik.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy a katasztrófavédelem koordinálásával a szálló por napi átlagkoncentrációját folyamatosasan, napi mintavételezéssel mérték, és a kiértékelt mérési adatokat közzétették. A vörösiszap-szennyezés által érintett területeken az ivóvíz mindvégig biztonságosan fogyasztható volt, azt a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság, az Országos Műszaki Irányító Törzs és az ÁNTSZ szakemberei ellenőrizték. A kormány a károkozó felelősségétől függetlenül döntött az állami kárenyhítésről: a károsultak számára összesen 111 új ingatlan épült, 129 használt lakást vásároltak. Készpénzben kártalanítottak 72 családot, és helyreállítottak 53 lakóházat.

A katasztrófavédelem adatai szerint a gátszakadás miatt csaknem hétszáz embert kellett kitelepíteni, a károsultak száma 731 volt, a mezőgazdasági területeken 1017 hektárt árasztott el az iszap. A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint százhúszan megsérültek, több száz ház vált lakhatatlanná.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek