A rovat kizárólagos támogatója

Budapesten idén a tejes/gyümölcsleves kartondobozokat (vagyis a kombi, javarészt tetrapak-csomagolást) a kevert csomagolási hulladékok közé, vagyis a sárgafedelű kukákba kell gyűjteni, a kékfedelű kukákba ezen túl kizárólag csak tiszta papírhulladék gyűjthető. Töltse le, nyomtassa ki, és tegye ki lépcsőházába plakátunkat!

2022. január 1-től a Budapest Közművekhez tartozó FKF valamennyi begyűjtési rendszerében (házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés, gyűjtőszigetek, lakossági hulladékudvarok) az italos kartondoboz (pl. TETRAPAK) átkerül a kevert csomagolási hulladékok közé, a sárgafedelű tartályokba. A kékfedelű tartályokban ezen túl kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető. A jövő év elejétől tehát a szelektív gyűjtési rendszerben tisztán papír, illetve kevert csomagolási hulladékok elkülönített gyűjtésére lesz lehetőség.

„Az új rendszer mindenki számára egyszerűbb és előnyösebb: a lakosság és a Társaság eljárásrendjét is megkönnyíti, valamint rendkívül hasznos a fenntartható hulladékgazdálkodás és a környezet védelme szempontjából, egyben egy újabb lépés a körforgásos gazdaság felé.” – összegezte az új rendszer előnyeit Dr. Kiss Tibor, a BKM Nonprofit Zrt. FKF Hulladékgazdálkodási Divíziójának vezetője.

Terveik szerint így a papírhulladék további válogatására a jövőben már nem lesz szükség. Emiatt az FKF azt kéri, hogy januártól a kék fedelű kukákba kizárólag:
újságpapírt,
hullámpapírt,
csomagolópapírt
és összelapított kartondobozt tegyünk.

A körforgásos hulladékgazdálkodás lényege, hogy a hulladékok feldolgozott formában visszakerüljenek a körforgásba. Az erre való áttérés támogatása meghatározó eleme a Társaság stratégiájának. Ennek érdekében a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. keretein belül önálló szakmai irányítás alatt működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízió már 2021-ben is több lépést tett, például bővítette a szelektív hulladékok korszerű kezelésében kiemelt jelentőségű hulladékudvarok szolgáltatási körét, a négy legforgalmasabb udvaron bevezette a vasárnapi nyitvatartást, illetve módosította a lomtalanítás rendszerét. A most bevezetésre kerülő új csoportosítási rend kiemelt célja a szelektíven begyűjtött hulladék minőségének javítása.

kombidobozt a sárga kukába Budapesten forrás: FKF

Az új csoportosítási rendszer a különböző anyagok rétegeiből álló italoskartonok gyűjtését érinti: egyes tejtermékek, gyümölcslevek dobozait ezentúl nem a papírral a kékfedelű, hanem a sárgafedelű tartályban, a kevert csomagolási hulladékokkal együtt kell gyűjteni. Ezt a változtatást annak érdekében vezeti be a Társaság, hogy a kékfedelű tartályokba kizárólag tisztán papírhulladék kerüljön, így – várhatóan – annak további válogatására a jövőben már nem lesz szükség.

A fentiek alapján az FKF arra kéri a lakosságot, hogy 2022. január 1-től:
a sárgafedelű tartályokba pedig kevert csomagolási hulladékot (pl. műanyag [szelektíven gyűjthető műanyagfajták és azok csomagoláson feltüntetett kódjai: PET: 1-es kód, HDPE: 2-es kód, LDPE: 4-es kód, PP: 5-ös kód] és fém csomagolási hulladék, összelapított italos kartondoboz, PET-palack és fém italosdoboz, műanyagzacskó stb.) helyezzenek. Fontos továbbá, hogy a sárgafedelű tartályban kizárólag csomagolási anyag gyűjthető, tehát NE helyezzenek bele egyéb műanyagot (pl: kertiszék maradéka, háztartási berendezések alkatrészei stb.) és fém használati tárgyakat (pl: ruhafogas, bútormaradvány, berendezések alkatrészei stb.).

A kartondobozok, flakonok, italos kartondobozok, PET-palackok és fém italosdobozok esetében különösen fontos, hogy azokat összenyomva, lapítva helyezzék a gyűjtőtartályokba, hogy minél kevesebb helyet foglaljanak. Az FKF emellett nyomatékosan kéri a lakosságot, hogy a szelektív tartályokba NE dobjanak élelmiszer-maradványokat és egyéb szennyeződéseket tartalmazó (pl. olaj, zsír, oldószer) csomagolóanyagokat, használt papírzsebkendőt, szalvétákat.

Az FKF a fentiek érdekében összehangolt tájékoztatási és szemléletformálási programot indít, és keresi a kapcsolatot az érintett szakmai szervezetekkel is.

Töltse le, nyomtassa ki, és tegye ki lépcsőházába plakátunkat:  szelektív plakát TISZTELT LAKÓTÁRSAK (Word 476 KB)

„Nagy előrelépésnek tartom a csomagolási hulladékok gyűjtési rendjének módosítását a fővárosban, hiszen ezzel egységessé válik országosan is ennek a fontos hulladékfajtának a szelektív gyűjtése. Az FKF ezzel a lépésével komoly lendületet ad a hazai szelektív hulladékgyűjtés hatékonyabbá tételéhez, mivel egyrészt tehermentesíti a papír hulladékot az utóválogatástól, másrészt a csomagolási hulladék feldolgozásánál is javítja a maradékanyag minőségét.” – fogalmazott az FKF lépése kapcsán Baka Éva, az Italos Karton Környezetvédelmi Szolgáltató Egyesülés elnöke

A Budapesti Közművek ezúton is köszöni a budapestiek – szelektív gyűjtés terén nyújtott – eddigi segítségét, és bízik benne, hogy a jövőben a környezet védelme érdekében egyre többen fogják gyarapítani a szelektíven gyűjtők táborát.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek