A rovat kizárólagos támogatója

Tartós sikerre vagyunk ítélve az oroszok és kínaiak érdekvédelmében. Egyedülálló stadion-országgá váltunk, amit majd akkumulátorgyártás egészít ki. Mindehhez még se villamosenergia, se víz, de majd jön a kedvezményes orosz urán és lítium. Debrecenben még nagy a zsivaj, lárma. Intézzük.

Izzanak a Kreml piros telefonjának vonalai. Győztünk, meggyőztünk. Sikerünk páratlan, már-már történelmi. Majdnem ingyen gázt kaptunk Putyintól. A Kukófejűt (Szijjártó Péter) is kitüntették. Persze eddig is sikeresek voltunk, bennünk olvadt fel az MDF java és a tesze-tosza KDNP. Győzött végre nálunk a keresztyénség. A Brüsszel-faló Tompika is megtért végre, majdnem Fürj lett. A fegyelmet követelő Kövér elvtárs elmarasztalta az EU-t gázügyekben. Szamóca nem hiába csókolta a Pápa lábnyomát, a bankár nem hiába vezeti a szakirányú egyetemek kuratóriumait.

Darvas Béla véleménycikke Nagy István agrárminiszter hírére: Történelmi lehetőség a Közös Agrárpolitika magyar stratégiai tervének elfogadása MTI, 2022. november 8.

„Nagy István hangsúlyozta, hogy a 2027-ig tartó időszakban Magyarországnak járó uniós agrár- és vidékfejlesztési támogatásokról kedvező megállapodás született. Az Európai Bizottság a korábbiaknál fontosabbnak tekintette a fenntarthatóságot az új agrárpolitika kialakításában, míg Magyarország az élelmezésbiztonságot és a vidék megerősítését is lényegesnek tartja. A kormány tehát arra törekedett, hogy egyensúlyba kerüljenek a környezeti és versenyképességi szempontok – fogalmazott a miniszter.”
– Ne feledjük – ha ő viszont igen –, hogy az EU-program meghirdetésekor Nagy István Ne a gazdák fizessék a zöldátmenet árát!     Az Orbán-kormányok és a kémiai biztonság – Toxikológiai űrutazás   Az uniós javaslat veszélyezteti az EU mezőgazdasági termelését  és beosztottja is élénken tiltakozott a fenntarthatósági szempontok érvényre kerülése miatt és a biotermesztés arányának növelése ellen. A pénzért tehát a minisztériuma belenyugodott, de én aligha hiszem, hogy nem a ’versenyképesség’ (oligarchák támogatása) győz majd a fenntarthatóság fölött, hiszen szándékosan beszélnek élelmezésbiztonságról, ami talán Afrikában lehetne jogos szempont, de nem nálunk. Az egészen más, hogy az elszegényített emberek nem tudják megvenni maguknak az élelmiszereket, mert a döbbenetes élelmiszer-áremelkedés miatt erre nekik alig telik. Marad a kukázás, látom a Bulinegyedben nap mint nap. A raktárakban és áruházban ott van az az élelmiszer, amihez nem juthatnak hozzá.

Janus-arcú agrár-adminisztráció.
„A támogatásoknak köszönhetően a magyar mezőgazdaság és az élelmiszeripar versenyképesebb lesz, hatékonyabban termel, és jobban ellenáll majd a válságoknak, vagy akár az éghajlati kihívásoknak is – mondta a miniszter.”

– Az éghajlati kihívásoknak például hogyan? Kit tudunk ez ügyben megkenni? Vagy mégis lehet majd szárazságtűrő GM-növényeket vetni? Sőt, mint kézenfekvőbb: öntözési rendszerekre fordítjuk a pénzt? Arra még én is dobálnám a nemlétező kalapom. Legfőképpen, ha ez a kis- és középgazdaságokat is érintené.

„A KAP stratégiai terv 2485 milliárd forint közvetlen ágazati agrártámogatás, valamint 2891 milliárd forint vidékfejlesztési forrás felhasználási feltételeit tartalmazza.”

– A vidékfejlesztés kontra ágazati támogatás mindig is elgondolkodtatott. Hiszen az előzőből lehet bármit építeni, akár stadiont is (emberhez méltó életmódra kell csak hivatkozni), ha Fidesz-KDNP mostani észjárására és vállalkozói körére gondolok. Én inkább önálló energia ellátás-fejlesztésére (érdemi napelem-program visszaállítása), ehhez a villamoshálózat fejlesztésére és közvetlen orvosi ellátására szavaznék.

„A területalapú támogatásokat továbbra is biztosítják, az alapösszeg hektáronként 147 euró (csaknem 60 ezer forint) körül alakulhat. A kis- és közepes gazdaságok újraelosztási támogatásra szintén jogosultak, ennek összege 1 és 10 hektár között hektáronként 80 euró (több mint 30 ezer forint), 10 és 150 hektár között hektáronként 40 euró lehet az alaptámogatáson felül. A korábbinál lényegesen nagyobb összegre, hektáronként várhatóan 92 euróra (csaknem 40 ezer forint) számíthatnak 300 hektáros családi birtokméretig a fiatal gazdálkodók területalapú többlettámogatásként. A termelők részt vehetnek az agroökológiai programban is, amely környezet- és klímavédelmi vállalásokért további támogatásokat ad.”

– Vagyis 1-10 hektár között is van a miniszter értelmezésében támogatás.

„Feldman Zsolt, a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár közölte, hogy a támogatásokkal a magyar agrárium termelékenysége a másfélszeresére, a hozzáadott érték a kétszerese nőhet az évtized végére. Az évtized elején csaknem 10 milliárd eurós (4 ezer milliárd forint) kivitel 2030-ig 15 milliárd euróra emelkedhet.”

– A mezőgazdasághoz mit sem értő jogásznak minden elképzelhető. Inflációval együtt nekem is. Font Sándor rokona az ambiciózus Feldman Zsolt szervezte a kunhuszár Szépe úrra a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) ügyeit – elvileg –, amíg az alkalmas káder megérkezett. Most aztán az akkor a zászlón lobogó NAIK egyszerűen elolvadt a MATE-ban. Az Agrárminisztérium kutatói háttérhálózat nélkül maradt és ez egyértelműen Nagy István és a pártkatona Gyuricza kimagasló ’eredménye’. Egyikőjük sem bukott bele, pedig legalább Feldmannak kellett volna.

„Kiemelte, hogy a vidékfejlesztési források több mint fele, csaknem 1500 milliárd forint gazdaságfejlesztést, több mint 1000 milliárd forint fenntarthatósági célokat finanszíroz majd. Mindkettő jelentős bővülést jelent az előzőekhez képest, csakúgy, mint az agrárkutatási és innovációs kiadások kerete, amely a kétszeresére nő – tette hozzá.”

– Szóval nem biotermesztésről, hanem fenntarthatósági célokról szól a mai csasztuska. Hogyan tartsuk fenn az oligarchák uradalmait. A mezőgazdasági K+F+I is nő majd, bár a minisztériumnak kutatói hálózata már nincs. Így igazán könnyű ígérni és ez máris teljesítve van. Igazolom.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás