A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Japán nullára csökkenti 2050-re az üvegházhatású gázok kibocsátását – jelentette be tegnap miniszterelnökként első alkalommal tartott parlamenti beszédében Szuga Josihide. Az előző, Abe Sindzó vezette kormány azt tervezte, hogy 80 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázkibocsátást ugyanerre az évre.

Szuga elmondta, hogy Japán arra fog törekedni, hogy széles körben fejlessze megújuló energiaforrásait, csökkentse függőségét a széntől, és a biztonságra helyezze a hangsúlyt az atomenergiában. Ez kulcsfontosságú lesz több szempontból is, ugyanis a 2011-es fukusimai atomerőmű-baleset óta bezárták az összes nukleáris létesítményt, és a legtöbbet máig sem helyezték újra üzembe. A hiányt fosszilis energiahordozók masszív importjával próbálták pótolni.

A bejelentést ugyanakkor üdvözölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, aki arról írt Twitteren, hogy alig várják, hogy együttműködhessenek a zéró kibocsátásért 2050-re.

Japán korábban aláírta a 2016-os párizsi klímamegállapodást, amelynek legfőbb célkitűzése, hogy 2100-ig 2 Celsius-fokon belül tartsák a globális hőmérséklet-emelkedést az iparosodást megelőző szinthez képest. Ennek érdekében a megállapodás részesei nemzeti vállalásokat tesznek az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás