A rovat kizárólagos támogatója

Japánban régóta fogyasztják a pl. a poloskákat, de most a piac növekszik, és átalakul.. A rovarárusok szerint ennek a fehérje formának számos táplálkozási és környezeti előnye van.

Japánban – ahogyan sok mást ázsiai országban is – komoly hagyománya van egyes rovarok elfogyasztásának. Sok vidéki városban a sült vagy cukrozott tücskök csomagjait árulják a gyerekeknek harapnivalóként. A vállalatok azonban most nagyobb léptékben fejlesztenek rovarfarmokat, és magas tápértékükre és környezeti előnyeikre hivatkozva értékesítik a rovarokat.

Szerte Japánban a szaküzletek olyan élelmiszereket árulnak, amelyek a pókoktól a tücskökig, zsizsikig és kabócákig mindent tartalmaznak. Az éttermek egy részében pedig rendszeresen tartanak olyan bemutatókat, ahol különféle rovarokból készült ételekkel kínálják meg a vendégeket, s mind több cég szakosodik arra, hogy ipari méretekben termelje a hat és nyolclábú ételalapanyagot.

A Gryllus Co. egy élelmiszer-technológiai vállalat, amelyet 2019-ben alapított Takahito Watanabe, a Tokushima Egyetem fejlődésbiológia professzora, hogy tücsköket neveljen és táplálékforrássá fejlesszen belőlük.  A cég filozófiája egy olyan “új harmónia” megteremtése, amely segít megoldani a fehérje pazarlás problémáját, globális élelmiszer-ciklust épít fel, és egészséges táplálékot biztosít.

„A tücsökhízlalás nagyon környezetbarát. Kis földterület is elég hozzá és a rovarok sokkal jobb arányban hasznosítják a takarmányt, mint a sertések, a marhák, vagy akár a csirkék” – ismertette a tücsöktartás előnyeit Aokubu Fumija, a Gryllus Co. szóvivője. A rovarok több módon használhatók fel: eredeti formájukban is fogyaszthatók, de arra is alkalmasak, hogy olajat, vagy fehérjeport készítsenek belőlük. Az éttermek vezetői szerint komoly igény mutatkozik a rovarokból készített fogásokra, mind többen vannak, akik szeretnének új dolgokat és ízeket kipróbálni. A szöcskék és a tücskök már szinte unalmasak, most a vállalkozókedvűek körében a selyemhernyó és a madárpók a menő.

A jövő étele a rovar? – miért jó a hatlábú és egy „kedvcsináló” – nézzen videókat>>> 

Kapcsolódó anyagok:

Tényleg át kell állnunk a rovarevésre?

Bogár a tányéron

Csokis szöcske az étlapon

Együnk proteinben gazdag, és környezetkímélő tücsköt

Egészséges pecsenyeszöcske

Kelendőek a luxusárú rovarok

Rovar étlap

Rovart egyáltalán nem eszik a magyar ember. Ez csak Soros ármánykodása

Zöld jelzés a lisztkukacnak

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás