A rovat kizárólagos támogatója

Megújuló energiákat bemutató Energia Játszótérrel és a hozzá kapcsolódó, Energia Rally nevű interaktív állomásokkal új oktatási-nevelési helyszínnel gyarapodott a Fővárosi Állat- és Növénykert. A projektet a Német Szövetségi Környezetvédelmi Alapítvány részleges finanszírozásával, és a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete együttműködésével a FÁNK valósította meg.

A most átadott helyszín egy átfogó, energia- és vízgazdálkodási projekt folytatása. A Széchenyi Fürdő termálvizének a meleg égövi állatházak fűtésére való hasznosítása után a Pálmaház tetőfelületén oldották meg az esővíz összegyűjtését. A játszótér pedig az állatkertnek ahhoz a nevelési törekvéséhez kapcsolódik, hogy az odalátogató gyerekekhez az állat- és növényvilágon túl a környezetüket is közelebb hozzák, és tudatosítsák bennük saját felelősségüket a környezetük alakításában.

A gyerekek nyelve a játék, ezért legkönnyebb, ha eközben tanulhatnak a fenntarthatóságról: maga az Energia Játszótér a tudás tapasztalati úton történő átadásának eszköze. A gazdagon színezett gumifelület nemcsak derűs vizuális eleme a játéktérnek, de egyes területein a Nap által eltérő mértékben felmelegített színek is megtapasztalhatók. Található még szélcsengő és szélágyú is a játékszerek közt. A tér szélén a víz erejének és hasznának megtapasztalására kis patak épült zsilipekkel, vízkerékkel, kézi meghajtású vízköpő madár- és békaszobrokkal.A képre kattintva galéria nyílik

A játszóteret szegélyező Energia Rally állomások a víz-, a földhő-, a nap- és a szélenergiát komplex módon, hazai jelenlétükre kitérve mutatják be. Valamennyi tablóhoz interaktív, a gyerekeket aktivitásra, a jelenségek megfigyelésére serkentő feladatok társulnak. Beleznay Éva, a tablók szövegeit készítő Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) alelnök elmondta, hogy az elsődleges célcsoport az iskolás korosztály, de igyekeztek a fiatalabbaknak is tanulási lehetőséget nyújtani abban a reményben, hogy idővel környezettudatos felnőttekké váljanak.
A nagyobbak számára ez a játszótér ugródeszkaként szolgálhat az érdeklődésüknek megfelelő önálló kutatáshoz is. Az Energia Rally információs tábláinak használatát az átlátható tipográfia, a nagy betűméret és az élénk színű grafikák segítik. A játékok könnyen elérhetőek és kezelhetőek, különböző érzékszerveket vonnak be a megfigyelésekbe, így akár fogyatékkal élő vagy más speciális igényű gyerekeknek is élményszerű a használatuk. A most átadott területet pedagógiai kísérőprogram egészíti ki: az Állatkerttől kérhető szakszerű vezetés az ide látogató gyerekcsoportok részére, illetve várható egy munkafüzet kiadása is.

A játszótérhez kapcsolódóan, QR kóddal könnyen elérhető online tartalom is készül az Állatkert honlapján. „Az oldal tekintetében kiemelten fontos, hogy a rajta található információk és játékok három nyelven, tehát a magyar mellett angolul és németül is hozzáférhetőek” – emelte ki Beleznay Éva. Azt is hozzátette, a honlapon található tudásanyag a tervek szerint továbbiakkal bővülhet, akár a gyerekek saját kutatásainak bemutatásával. Ezzel párhuzamosan az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel is létrejött egy közreműködési szerződés, amely célja az egyetemista korosztály bevonása és a megújuló energiaformákhoz kapcsolódó diplomamunkák támogatása.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek