A rovat kizárólagos támogatója

Összekapták magukat a magyar EP-képviselők a Blikk januári cikke óta. Abban arról számolt be a lap, hogy hiába keresnek milliókat, egy képviselőnk sincs a legjobbak között, legfeljebb a középmezőnyben tanyáznak. Ha “takaréklángon” vannak Brüsszelben, akkor is összehozhatnak havi 5,5 millió forintnyi eurót.

Most két magyar politikus is bekerült a top 100-ba az Európai Parlament működését figyelő független szerv, a mepranking.eu adatai szerint. A zöld frakcióban tevékenykedő Jávor Benedek (PM) a 20. legaktívabb képviselő a 750 tagú parlamentben, ilyen előkelő helyre még nem rangsoroltak magyar politikust.

– Amikor bekerültem az EP-be, összeraktam egy stratégiai tervet, hogy milyen témákkal akarok foglalkozni, és szerencsére ez alapján tudom végezni a munkámat – magyarázta a Blikknek Jávor Benedek, aki különösen a jelentésírásban jeleskedett, 35 riportjával a negyedik legtöbbet teljesítő képviselő volt az EP-ben.
A második legjobb magyar képviselő a szocialista Szanyi Tibor, aki a 73. az európai ranglistán, míg az utána következő fideszes Pelczné Gáll Ildikó a 134.

A lista sereghajtói között jobbikos és fideszes politikusokat találhatunk. A legrosszabb helyen a kémkedéssel vádolt, ma már csak KGBélaként emlegetett Kovács Béla áll, aki a 707. helyen szerénykedik. A jobbikos képviselő lehet, hogy nem is tud majd a jövőben javítani a helyezésén, mivel amint felfüggeszti az Európai Parlament a mentelmi jogát, megindulhat a büntetőeljárás ellene. Kovács még a szavazások több mint a negyedéről is hiányzott, igaz, arra ő is figyelt, hogy ne vonjanak le emiatt a költségtérítéséből.
 

Brüsszeli képviselőink 21-es listájáról kiderül: a magyar ellenzéki pártok politikusai aktívabbak

Így az eminens képviselőkhöz hasonlóan ő is több millió forintot vihetett haza havonta. Ez a 8020 eurós illetményből, a 4299 eurós költségtérítésből és a napidíjakból összegyűlő, havi szinten akár további 6 ezer euróból tevődik össze, amely havi 5,5 millió forintnak felel meg. Ez a magyar átlagfizetés (154 ezer forint) több mint 35-szöröse.

A legrosszabb helyre sorolt fideszes Schöpflin György a 638. Schöpflin mindössze háromszor szólalt fel július óta a parlament honlapja szerint, emellett hat javaslathoz adta a nevét és egy képviselői kérdést tett fel.

– Elégedett vagyok a munkámmal, ez a rangsor sok mindent nem vesz figyelembe – mondta a Blikknek Schöpflin György.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás