A rovat kizárólagos támogatója

Jávor Benedek Budapest brüsszeli képviseletét fogja vezetni januártól. A klímaváltozással és az innovációval fog foglalkozni a volt EP-képviselő, más magyar nagyvárosoknak is felajánlanák a segítségét.

Január 1-jétől Jávor Benedek fogja vezeti a fővárosi önkormányzat brüsszeli képviseletét a klímaváltozás és az innováció képviselete érdekében, az ő munkáját a magyarországi nagyvárosoknak is felajánlanák – jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester a V4-es országok fővárosainak polgármestereivel közösen tartott mai konferencián. Jávor eddig a Párbeszéd EP-képviselője volt, idén azonban nem jutott be az Európai Parlamentbe az MSZP és a Párbeszéd közös listájáról.

De hogyan lehet képviselete egy városnak az EU-ban, és mit csinálnak ott? Szól-e a pénzért való lobbizáson túl másról is az érdekképviselet? Versenyképes-e a fővárostól kapott fizetése Brüsszelben? Jávor Benedek ezeket is elmondta az Azonnalinak.

Eddig is volt Budapestnek képviselete Brüsszelben, csak látszata nem volt. A képviselet kifejezés némileg megtévesztő lehet, hiszen általában országok diplomáciai képviseleteire, nagykövetségeire szokták ezt használni, Budapest viszont nem egy állam, hogy ilyen értelemben képviselete lehessen egy másik országban vagy nemzetközi szervezetnél. Elsőként tehát arról kérdeztük Jávort, hogy mennyire szokványos, hogy városok valamiképp mégis képviseltessék magukat az Európai Unió központjában.

Mint Jávor elmondta, ez teljesen bevett dolog, nagyvárosok, de egyes régiók is tartanak fenn állandó képviseletet Brüsszelben. Egyébként Budapestnek eddig is volt egy képviselői irodája Brüsszelben, csak nem volt nagyon koncepciója, hogy mit akar, így sok látszatja se volt a tevékenységének – mondta. Most viszont lett koncepció, hiszen érdekek vannak, amiket képviselni kell – tette hozzá.

Milyen érdekei vannak Budapestnek Brüsszelben?

Jávor erre a kérdésre csak másodikként mondta a pénzt, elsőként azt hozta fel, hogy számos olyan területe van az EU-s jogalkotásnak, ami a településeket érinti, például a közműszolgáltatások szabályozása, vagy a környezetvédelmi szabályok terén. Külön kiemelte Von der Leyen bizottsági elnök Green Deal-jét, amivel az is járna, hogy a zöld intézkedések települési szinten valósuljanak meg. Példaként a kibocsátáscsökkentést említette, amit kifejezetten a nagyvárosokban kell megvalósítani.  Másrészt pedig még zajlik a 2020 utáni hétéves EU-s költségvetési ciklus tárgyalása, aminek során azt akarják elérni, hogy növekedjen a települések számára elérhető források összege a következő időszakban. A költségvetést az unió intézményei, a Bizottság, a Parlament és a tagállami kormányok képviselőit tömörítő Tanács tárgyalja ki, így a települések brüsszeli képviselői ebben a folyamatban leginkább csak lobbizni tudnak.

Az EU-s források önkormányzatok által közvetlenül elérhetővé tétele forró téma volt az önkormányzati választási kampányban is, hiszen ezeket a pénzeket jórészt a tagállami kormányokon keresztül osztják el jelenleg. Budapest ráadásul ország többi részéhez képest elég fejlett, így jóval kevesebb EU-s pénzre számíthat.

Jávor az ezzel kapcsolatos felvetéseinkre azt mondta: ez a korlátozás csak bizonyos fajta forrásokat érint, számos EU-s támogatás van, amelyekre nem csak az elmaradottabb régiók pályázhatnak. A települések számára elérhető források növelése egy intenzív lobbifolyamat, és a Parlamentben és a Bizottságban értő fülekre is találtak, például Frans Timmermans (újabban a zöld ügyekért felelős biztos) részéről, mondta.

Azt elismerte, hogy a Tanácsban nehezebb dolguk lesz, hiszen a tagállami kormányok képviselői ellenállhatnak ezen ötleteknek.

LÁSD MÉG:   http://www.atv.hu/videok/video-20191218-javor-benedek

Segítene-e fideszes városoknak?

Mivel Karácsony Gergely a ma délutáni bejelentésekor azt is említette, hogy Budapest brüsszeli képviselete más magyarországi városoknak is segítséget nyújtana, arról is kérdeztük Jávort, hogy miben állna ez, és segítene-e fideszes vezetésű városoknak.  Jávor válaszából az derült ki, hogy elsősorban a budapesti kerületekről van itt szó, amiknek színezettől függetlenül segítene. Hozzátette, hogy a megyei jogú városoknak is joguk van Brüsszelben képviseletet nyitni, de lehet, hogy hatékonyabb, ha nem mindenki külön nyit egyet, hanem együttműködnek.

A V4-es Szabad Városok Paktumával kapcsolatban Jávor az Azonnali kérdésére azt is elmondta: ez egy nyitott kezdeményezés, a V4-en kívülről is csatlakozhatnak városok, ahogy erre volt is már érdeklődés Bécs és Berlin részéről is.

Brüsszel jobban fizet, mint Budapest  

Végezetül arról kérdeztük Jávort, hogy a fővárostól kapott fizetése a brüsszeli munkájáért versenyképes-e a korábbi, EP-képviselői fizetésével.
„Nem, de nem is óhajtottam ezt kiszorongatni belőlük” – mondta. Nyilván azért az összeg a brüsszeli árszínvonalhoz igazodni fog, tette hozzá. Egyelőre nem árulta el, mennyi lesz a fizetése, mint mondta, még nincs meg a végleges összeg

FOTÓ: Jávor Benedek / Facebook

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek