Hirdetés
greenfo/MTI

Hatalmas méretű, olykor az egy kilométeres átmérőt is elérő metánkiáramlások tarkítják a Jeges-tenger felszínét, a tengerfenékről közvetlenül a légkörbe juttatva ezzel az üvegházhatást okozó gázt.

Az aggasztó jelenséget felfedező orosz kutatók attól tartanak, hogy az északi-sarki jégpad visszahúzódása nyomán felszabaduló hatalmas mennyiségű metán nagymértékben felgyorsíthatja a globális klímaváltozás folyamatát.  "Egy kevesebb mint 26 ezer négyzetkilométernyi területen több mint száz forrást, vagy fáklya-szerű kiáramlást számoltunk össze, amelyeken keresztül metán árad fel a felszínre a fenékről és egyenesen a légkörbe szökik" – mondta Igor Szemiletov, az Orosz Tudományos Akadémia szakembere.  Nagyjából 115 állomáson végeztünk ellenőrzéseket és elképesztő – eddig valószínűleg sohasem látott mennyiségű – metánmezőt találtunk. A légkörbe jutó gázkoncentráció ezerszerese volt a normális értéknek. Szemiletov szerint a szén-dioxidnál hússzor ártalmasabbnak számító metánbuborékok valósággal sokkolták a régiót több évtizede tanulmányozó kutatókat.

"Korábban találtunk már ehhez hasonló fáklyaszerű kiáramlásokat, de azok legfeljebb tízméteres átmérőjűek voltak" – idézte a szakembert a The Independent internetes kiadása. – "Ez az első alkalom, hogy ilyen folyamatos, erőteljes és jelentős szivárgást észleltünk, amelyek a több mint 1000 méteres átmérőt is elérik".  Szemiletov szerint bár kutatócsapatával nagyjából száz metánbuborékot fedeztek fel, becsléseik szerint "ezernyi" hasonló gázkiáramlás lehet az orosz szárazföldtől az észak-szibériai arktiszi jégpadig nyúló területen.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás