Hirdetés

Igen ritka látványossággal, a ma élő, legnagyobb testű szarvasfajjal gazdagodott a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatparkban bemutatott állatfajok listája. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szarvasi bemutatóhelyén a Kárpát-medence állatfajainak egyik leggazdagabb gyűjteménye tekinthető meg, közöttük az újonnan érkezett, furcsa külsejű kuriózummal, a jávorszarvassal.

A fiatal jávorszarvas ünőt a csehországi Hluboka Állatkertből kapta meg a Körösvölgyi Állatpark, aki éppen új, tágas kifutójával barátkozik, s immáron a nagyközönség számára is megtekinthető. Az alig 8 hónapos állat máris tekintélyes méretekkel rendelkezik. Marmagassága kb. 130, fej magassága pedig 180 cm körül van. A még növésben lévő állat, már most jóval termetesebb, mint az állatpark ivarérett gímszarvas bikája. A kifejlett jávorszarvasok marmagassága a 2 métert, súlyuk pedig a fél tonnát is elérheti. A régészeti leletek tanulsága szerint a kora holocén időszakban a jávorszarvasok elterjedési területe elérte a Kápát-medencét is, azonban az utolsó eljegesedést követően állományuk Eurázsia és az amerikai kontinens északi régiójába húzódott vissza. Ettől az időszaktól fogva utoljára középkori írásos emlékek számolnak csak be kárpát-medencei jávorszarvas vadászatokról. Manapság pedig, a vonalas létesítmények, autópályák, vasutak, illetve lakott települések által átszőtt tájban, csak igen ritka kóborlóként fordul elő hazánk területén. Hatalmas távolságokat képes vándorolni.

Kép: Urbancsok ÉvaNem védett állat, viszont, mivel nálunk évtizedenként bukkan csak fel egy-két példány, ezért vadászidény sincsen rá megállapítva. Óriási elterjedési területén belül ingoványos égeresek, nyíresek, főleg az erdős tundra és a folyók menti nagy mocsarak növényevő lakója.

Öblök és tengerpartok mentén is él. A jávorszarvasok már néhány napos korukban megtanulnak úszni. Kilométereken át képesek tempózni, és közel hat méter mélyre is lemerülnek az általuk kedvelt vízi növényekért. Szétterpeszthető patáik lehetővé teszik, hogy behatoljanak a lápokba és mocsarakba is.

A jávorszarvasok életmódja erősen eltér a többi szarvasétól, ugyanis magányosan élnek, territóriumuk nincsen. Az állomány egész évben mozgásban van. A bikák csak a párzás idejére találkoznak a nőstényekkel, akik szintén egyedül vezetik utódjukat. A jávorszarvasok érzékszervei a legkiválóbbak közé tartoznak, úgy tudják mozgatni a szemüket, hogy maguk mögött is érzékelik a mozgást anélkül, hogy elfordítanák a fejüket.

A szaglásuk is kitűnő.

Az egymástól távol álló orrnyílásoknak köszönhetően megvan az a különleges képességük, hogy pontosan meg tudják állapítani valaminek az elhelyezkedését. Figyelemre méltó még a hallásuk, hiszen minden irányban tudják forgatni a fülüket, és akár három kilométeres távolságból is meghallják fajtársaik hangját. A Körösvölgyi Állatpark fiatal jávorszarvas ünője igen közvetlen, szelíd, kíváncsi állat, így testközelből megfigyelhető.

Fotó: Urbancsok Éva

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás