A rovat kizárólagos támogatója

Mérgezett állatként került be az Állatkertbe, most pedig gyógyultan távozott Rudolf, a parlagi sas. A mentett madár Dombi Rudolf olimpiai bajnok tiszteletére kapta ezt a nevet. Mivel egy műholdas jeladóval is felszerelték, később akár az interneten is nyomon lehet majd követni, hogy mikor merre repül.

Mentett parlagi sast engedtek szabadon a Fővárosi Állat- és Növénykert, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei. Az állatot február 24-én találták magatehetetlen állapotban. A haldokló, mérgezéses tüneteket mutató madarat a Fővárosi Állat- és Növénykert természetvédelmi mentőhelyére szállították be, ahol nemcsak az életét sikerült megmenteni, hanem néhány nap alatt annyira megerősödött, hogy most már újra képes egyedül boldogulni a természetben.

A szabadon engedésre ma délelőtt került sor Jászboldogháza közelében. A Dombi Rudolf olimpiai bajnok kajakozó tiszteletére Rudolfnak elnevezett madárra a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei műholdas jeladó készüléket szereltek. Ez a berendezés a madarat természetesen nem akadályozza a mozgásban, ugyanakkor az általa küldött adatok alapján akár az interneten is nyomon lehet majd követni a madár sorsát, mozgását, mindenkori tartózkodási helyét.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben évente mintegy ezer emberi segítségre szoruló állaton, nagyrészt védett madarakon, kisemlősökön, hüllőkön segítenek. A Magyarországon őshonos, sérült, törött szárnyú, mérgezett, meglőtt, megégett vagy elárvult állatokat leggyakrabban jó szándékú magánszemélyek hozzák be az Állatkertbe, de gyakran előfordul az is, hogy a nemzeti parkokkal, illetve a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel közös együttműködés keretében kerülnek be ilyen állatok. Amelyik állat egészségét sikerül annyira visszaadni, hogy emberi segítség nélkül is képes a természetben életben maradni, azt élőhelyén, általában természetvédelmi oltalom alatt álló területen szabadon engedik. Az Állatkertben folyó mentőmunka évente több millió forintnyi költséget jelent a városligeti intézmény számára. Mivel a kert ilyen célra semmilyen külön pénzt nem kap, az általa létrehozott Magyar Madármentők Alapítvány égisze alatt igyekszik támogatásokat gyűjteni a mentő tevékenység fenntartásához.

parlagi sas eleresztése a Jászsagban  kép: Bagosi Zoltánparlagi sas eleresztése a Jászsagban kép: Bagosi Zoltán

A parlagi sas (Aquila heliaca) Magyarországon fokozottan védett faj, eszmei értéke 1.000.000 Ft.
További képek a facebookon >>>

Kapcsolódó anyagok:

Hungarikum a sasmérgezés

Rétisas és egerészölyv szabadon – megy a fészekkamera

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek