A rovat kizárólagos támogatója

Az IUCN szerint fontos akadályt sikerült elhárítani a nemzetközi szervezett bűnözés elleni ENSZ-egyezmény új jegyzőkönyvvel való kiegészítésért folytatott versenyben, melynek célja a vadon élő állatok és növények illegális kereskedelmének megszüntetése.

A következő lépésben meg kell kettőzni az erőfeszítéseket ezen sarkalatos kezdeményezés állami támogatásának kiépítése érdekében, beleértve a WCEL-tagokat is. (World Commission on Environmental Law – Környezetvédelmi Jogi Világbizottság).

2022 májusában az ENSZ Bűnmegelőzési és Büntető Igazságszolgáltatási Bizottsága (CCPCJ) egyhangúlag elfogadott egy mérföldkőnek tekinthető állásfoglalást, amely – többek között – hivatalosan felszólítja az államokat, hogy ismertessék álláspontjukat „a lehetséges válaszintézkedésekről, beleértve az Egyesült Nemzetek nemzetközi szervezett bűnözés elleni egyezményéhez (UNTOC) csatolt kiegészítő jegyzőkönyvben rejlő lehetőségeket is, a jelenlegi nemzetközi jogi keretben a vadon élő állatok és növények illegális kereskedelmének megelőzése és felszámolása vonatkozásában esetlegesen fennálló hiányosságok kezelése érdekében.”

Ezzel a CCPCJ megteremti a lehetőségét egy negyedik UNTOC-jegyzőkönyv kidolgozásának, követve ezzel az előző három jegyzőkönyvet, melyek a nemzetközi együttműködés fokozásával igyekeznek küzdeni a határokon átnyúló kereskedelemben rejlő illegális cselekmények ellen.

31/1. sz. határozat címe: „A vadon élő állatok és növények illegális kereskedelmének megelőzése és felszámolása érdekében folytatott nemzetközi együttműködés nemzetközi jogi keretének megerősítése”. Ez az állásfoglalás számít a legutóbbi sikernek az új globális megállapodás megvalósítására irányuló számtalan erőfeszítés között. Alig egy évvel ezelőtt az államok közül Costa Rica és Gabon fejezte ki elsőként, hogy új jegyzőkönyvi kiegészítésre van szükség a vadon élő állatok és növények illegális kereskedelme elleni küzdelem érdekében, s ezt a javaslatukat egy közös cselekvési felhívásban fogalmazták meg.

Ez a kezdeményezés azonnali megerősítést kapott, mikor Angola bejelentette, hogy csatlakozik a felhíváshoz. A tenni akarás lendülete nem torpant meg, mivel Malawi saját nyilvános közleményében emelte ki az új jegyzőkönyv elfogadásának szükségességét. Az Európai Bizottság is kijelentette, hogy a szervezett bűnözés elleni küzdelemre irányuló stratégiájának részeként elő fogja mozdítani az új jegyzőkönyv elfogadását.

Figyelemre méltó tény, hogy bár a CCPCJ állásfoglalását eredetileg Angola, Kenya és Peru nyújtotta be, végül további 12 állam csatlakozott a kezdeményezéshez társszponzorként (Kolumbia, Ecuador, Egyiptom, Gabon, Ghána, Honduras, Malawi, Marokkó, Mozambik, Paraguay, Fülöp-szigetek és az Amerikai Egyesült Államok), a vadon élő állatokkal és növényekkel kapcsolatos bűncselekmények felszámolására irányuló globális kezdeményezés (EWC) értelmében. Az IUCN WCEL büszke arra, hogy élen járhat ennek megvalósításában.

A kezdeményezést támogató államok növény- és állatvilágának biológiai sokfélesége mind méretüket, mind jelentőségüket tekintve felbecsülhetetlen. Ez is igazolja a sürgető szükségességet: meg kell védeni a vadon élő állatokat attól, hogy a nemzetközi kereskedelem áldozatává váljanak. Az illegális kereskedelem jelentette súlyos veszély és annak sokrétű következményei a CCPCJ határozatában kerülnek beazonosításra. Ezért biztató volt látni, hogy az ENSZ mind az öt regionális csoportjába tartozó államok kifejezték az új jegyzőkönyv elfogadása iránti szándékukat. Ez a globális támogatás kétségtelenül azt a széles körű felismerést tükrözi, hogy itt az ideje egy új jegyzőkönyvi kiegészítésnek, a vadon élő állatok és növények védelme, valamint a csempészetük okozta jelentős károk elleni küzdelem érdekében.

„A vadon élő állatok és növények illegális kereskedelme elleni küzdelemben elért eredmények elégtelenek és sérülékenyek. Még mindig messze vagyunk attól, hogy véget vethetnénk ezeknek a rendkívül súlyos bűncselekményeknek. Sőt, csak még tovább eszkalálódnak a gyorsan változó környezeti, emberi egészségügyi és biztonsági kihívások közepette. Ezzel a történelmi állásfoglalással Angola, Kenya és Peru 12 másik társszponzorral együtt kikövezte az utat a többi állam előtt, hogy lefolytathassák az igencsak szükséges, inkluzív és konstruktív kormányközi párbeszédet a vadon élő állatok és növények illegális kereskedelmének megelőzésére és leküzdésére irányuló nemzetközi keretrendszer megerősítésének lehetséges módjairól, beleértve az UNTOC-hoz csatolt kiegészítő jegyzőkönyvben rejlő lehetőségeket is. Továbbra is teljes körű támogatást nyújtunk minden államnak – amennyiben igénylik – ezen rendkívül lényeges párbeszéd előmozdításában” – jelentette ki John Scanlon AO (Ausztrália Rendjének tisztje), a vadon élő állatokkal és növényekkel kapcsolatos bűncselekmények felszámolására irányuló globális kezdeményezés (EWC) elnöke.

A CCPCJ állásfoglalásában most felkéri az összes tagállamot, hogy osszák meg véleményüket az új jegyzőkönyv megalapozottságával kapcsolatban, a CCPCJ következő ülésszakára készülve, amelyre 2023 áprilisában/májusában kerül sor.

Az IUCN Környezetvédelmi Jogi Világbizottsága arra ösztönzi a környezetvédelmi jogi és szakpolitikai szakértők globális hálózatát, hogy fejezzék ki támogatásukat és fogalmazzák meg szakértői véleményüket a vadon élő állatok és növények illegális kereskedelme elleni küzdelemre vonatkozó új jegyzőkönyvvel kapcsolatban, mind saját szakmai köreiken belül, mind pedig közvetlenül a tagállamok képviselői számára, akikkel szakmai együttműködésben állnak.

Az IUCN cikkét fordította: Engi Csilla

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek