A rovat kizárólagos támogatója

Június 20-24. között 62 parlagi sas fiókát gyűrűztek meg a Körös-Maros Nemzeti Parkban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei. A gyűrűzés az Európai Unió által támogatott „A parlagi sas védelme Magyarországon” elnevezésű HELICON LIFE+ projekt keretében zajlott.

A Körös-Maros Nemzeti Parkban idén 50 pár parlagi sas rakott fészket, ez a hazai állomány mintegy egyharmada. A gyűrűzés idején 39 fészek fiókáit tudtuk megjelölni. A legtöbb pár a korábbi évekhez hasonlóan most is Dévaványa térségében költött, itt volt a legsűrűbb is az állomány, előfordult, hogy a két fészek közötti távolság alig érte el a 3 kilométert. A legtöbb fészekben 1-2 fiókát neveltek fel a szülők, de örvendetes módon négy darab háromfiókás fészket is találtunk. Két fészek a vihar következtében leszakadt. Egyikből eltűntek a fiókák, a másikban lakók viszont a közeli ágakra költöztek, szüleik ott etették őket tovább.

A gyűrűzés ideális időpontja a hathetes kor, amikor a fiókák már 2-3 kilogrammosak. Bal lábukra alumínium ornitológiai gyűrűt, jobb lábukra pedig színes jelölőgyűrűt kapnak, amelynek adatai messzebbről is jól leolvashatók távcső, vagy teleszkóp segítségével.

Magyarországon az elmúlt tíz évben örvendetes módon szaporodott a parlagi sas állomány.

A mélypontot az 1980-as évek jelentették, amikor a hazai költőpárok száma a húszat sem érte el és a faj teljesen visszaszorult az Északi-középhegységbe. A parlagi sasok számára leginkább alkalmas élőhelyek alapvetően a sík vidékek, ahol viszonylagos zavartalanságban élhetnek. Fontos feltétel, hogy a fészkeléshez találjanak nagyméretű, öreg fákat és nem utolsósorban megfelelő táplálék is rendelkezésre álljon. A parlagi sasok táplálék-generalisták, azaz nagyon sokféle zsákmányállatot elfogyasztanak. A mostanában kirepülő parlagi sas fiókákat csak őszig tűrik meg saját revírjükben a szülők. A kiszorult fiatal madarak ezután kóborolni kezdenek, óriási távolságokat járnak be Európában, de az sem ritka, hogy ebben az időszakban eljutnak a Közel-Keletre, Ázsiába, Észak-Afrikába. Amikor elérik az ivarérett kort, párt választanak maguknak, revírt foglalnak, majd ott élik le egész életüket, csak a fészek körüli néhány kilométeres körben mozognak.
További képek a nemzeti park cikkében >>>
 

Parlagi sasokat mérgezett meg egy hivatásos vadász

Parlagi sasokat mérgezett meg egy hivatásos vadász

Bíróság elé állítanak hamarosan egy vadászt és társát, miután idegméreggel parlagi sasokat és rókákat pusztítottak el Bács-Kiskunban. Az ügyben most emeltek vádat, az érintetteknek természetkárosítás több állatnak különös szenvedést okozva elkövetett állatkínzás bűntette miatt kell felelniük.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek