A rovat kizárólagos támogatója

Az Európai Polgári Díjjal az Európai Parlament 2008 óta olyan embereket tüntet ki, akik kiemelkedően sokat tettek az európai alapértékek képviseletéért és megvalósításáért. A díj kitüntetettjére minden EP-képviselő javaslatot tehet.

Jelölöm Zsák Ferencet, aki minden erőfeszítést megtett azért, hogy a környezet védelmének ügye, mint európai alapérték, a gyakorlatban is megvalósuljon.

Jelölöm Zsák Ferencet, aki a védett természeti értékeket a gazdasági érdekekkel, a nagyhatalmú cégekkel, és a politikai hatalmasságokkal szemben is védelmezte. Aki kiállt az Unió természetvédelmi hálózata, a Natura 2000 védelme alá eső területen megvalósítani szándékozott Audi gyárbővítés ellen.

Jelölöm Zsák Ferencet, aki, amikor minden veszni látszott, tett egy utolsó kísérletet, hogy a brutálisan elpusztítani szándékozott természeti értékek helyett legalább esélyt adjunk annak, hogy máshol pótolni tudjuk a veszteséget. És akit ezért tőrbe csaltak, megvezettek, és végül bíróság elé citáltak.

Jelölöm Zsák Ferencet, akit a civil kurázsi következetes gyakorlása miatt már akkor börtönbe vetett a hatalom, amikor Lázár János még azt sem tudta, hogy az Ökotárs Alapítványt eszik-e, vagy isszák. Akin példát statuáltak minden civil és környezetvédő számára, hogy mire számítson az, aki következetesen képviseli azt, amiben hisz, és beleszól az állam és az ő kivételezett cégei közötti, jogszabályokat feszegető románcba.

Jelölöm Zsák Ferencet, akit a környezet, unokáink, és a még meg sem született nemzedékek természeti örökségének védelméért rablógyilkosokkal zártak össze – tizenhatodmagával egy harminc négyzetméteres cellába. Akit minden racionális érv vagy ok nélkül, pusztán megfélemlítési céllal rabosítottak – jóllehet együttműködött a hatóságokkal a kafkai eljárás során, szökni nem próbált, a bűnismétlés veszélyétől pedig nyilvánvalóan nem kellett tartani. Akit azzal vádoltak, hogy lyukas gatyájú környezetvédőként megvesztegette az 1500 milliárd forintos árbevételű Audi Hungáriát, és ezt olyan trükkös formában tette, hogy az Audi adott (volna) neki pénzt tájrehabilitációs programokra, kompenzálandó a pusztítást, amit véghez vitt a gyárbővítéssel.

Zsák Ferenc szabadon Zsák Ferenc szabadon
A képre kattintva galéria nyílik.

Jelölöm Zsák Ferencet, aki hónapokat töltött börtönben az európai alapértékekért való kiállása miatt, ahol nem jutott hozzá a szükséges gyógyszereihez, és egészsége maradandóan károsodott, súlyosan meg is betegedett. Akinek becsületét sárba tiporták, életét tönkretették.

Jelölöm Zsák Ferencet, akit a bíróság két hónapja első fokon 3 év börtönre ítélt, mert meg akart védelmezni valamit, ami mindannyiunké, ma élő, és jövő generációké. Aki elsőként tapasztalta meg a saját bőrén, hogy mit gondol a hatalom a civilségről. És mit gondol a környezet védelméről. Akit már azelőtt megpróbáltak eltaposni, hogy az egész környezetvédelemmel megtették volna. És akinek nem volt olyan szerencséje, hogy a norvég kormány álljon ki érte, mint amikor gyomorforgató praktikáit a hatalom az Ökotárs ellen vetette be.

Jelölöm Zsák Ferencet, mert mindannyian Zsák Ferencek vagyunk. Mindannyian, akik hisznek abban, hogy természeti kincseink érnek annyit, mint még néhány ezer turbómotor. És akik tenni is akarnak ennek érdekében. De közülünk egyedül Zsák Ferenc töltött négy hónapot egy zárkában börtönkoszton, heti egy fürdéssel, havi egy látogatással. Egyedül Zsák Ferencet ítélte a bíróság első fokon 3 év börtönre valami miatt, amit végül el sem követett, és amit ép ésszel másnak, mint peren kívüli egyezségnek, nem lehet nevezni. Egyedül Zsák Ferenc küzd a magyar igazságszolgáltatással, hogy 60 évesen ne vonuljon évekre börtönbe, és visszaszerezze ne csak a saját becsületét, hanem a környezetvédelemét, a civilségét is. Helyettünk is teszi. Értünk, gyerekeinkért, unokáinkért.

Jelölöm Zsák Ferencet, mert ha tényleg mindannyian Zsák Ferencek lennénk, ez egy sokkal jobb Magyarország, sokkal jobb Európa lenne. Mert ha valamiért érdemes volt ezt a díjat megalapítani, az az olyan emberek miatt van, mint ő – írta Jávor Benedek blogjában.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek