A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A nagyvadfajok számának csökkenése növelheti az emberi betegségek kockázatát – mutatta ki egy kísérlet, amelyet a kelet-afrikai Szavannán végeztek. A nagyvadak számának fogyatkozása miatt elszaporodnak a rágcsálók, velük együtt azok a baktériumok, amelyek az embernél betegségeket okozhatnak.

A kutatók Kenya egy régiójából eltávolítottak minden nagy vadállatot, a növényevőket is: a zebrákat, a zsiráfokat és az elefántokat – írta a kaliforniai Stanford Egyetem Rodolfo Dirzo vezette kutatócsoportja az amerikai tudományos akadémia lapjában, a PNAS-ban. A következő két évben nyomon követték a rágcsálók számának alakulását és a rajtuk élősködő bolhák és bartonella-baktériumok számát. Ezt a kórokozót a rágcsálóról a bolhák viszik át az emberre, és különböző betegségeket (bartonellózist, "macskakaparás-betegséget") okoznak nála. A számok alakulását összevetették egy szomszédos területével, ahol megmaradtak a nagyvadak.

Azt az eredményt kapták, hogy a nagyvadak hiánya sem a rágcsálók, sem bolháik bartonella-fertőzöttségére nem volt hatással. Azonban a rágcsálók és a bolháik száma is megduplázódott ott, ahonnan eltávolították a nagyvadakat, így a fertőzött állatok és élősködői száma is kétszeresére nőtt. A kutatók szerint ezzel megnőtt az emberi bartonella-fertőzések kockázata is.

A térség vad ragadozói és patásai szinte kizárhatók a kórokozót az emberre átvivő állatok közül. Valószínűbb az ember és a rágcsálók közötti szoros kapcsolat – hangoztatták a kutatók. A fajok számának és populációiknak csökkenése ezek szerint közvetlenül összefügg az úgynevezett zoonózisok, vagyis az állatról emberre terjedő betegségek kockázatának növekedésével – állapította meg a kutatás.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek