A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: telex.hu

Az ukrán állami energetikai vállalat vezetője szerint az orosz katonák, akik felásták a Csernobil melletti Vörös-erdőt, jobb, ha felkészülnek a sugárbetegség tüneteire. Az erdő egyik részén, ahol az oroszok árkokat ástak, abnormálisan magas sugárzást mértek, a normális 10-15-szörösét.
Így azokat, akik érintkeztek a talajjal a normális belső sugárzás akár 160-szorosa is érhette. Az erdő azon részén az 1986-os katasztrófa után nukleáris fűtőelemeket szórtak szét, amik mára olyan 40-80 centi mélyre kerültek. Az oroszok ennél jóval mélyebre ástak, és az így őket érő alfa-sugárzás hatása sokkal súlyosabb, mint a gamma- és béta-sugárzásé – tízszerese, százszorosa.– írta a CNN.

„Így azok a hódítók, akik a Vörös-erdőben állomásoztak és felásták azt, nagyjából 30 napon belül számítsanak a sugárbetegség különböző súlyosságú tüneteire”– mondta Petro Kotin, az Energoatom vezetője.

Nyitókép illusztráció: a csernobili atomerőmű megsérült 4-es reaktorát borító szürke repedezett és omladozó szarkofág 2006. kép: AP / Efrem Lukatsky

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás