A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: FÁNK

Ez a Rügyek és Gyökerek központi üzenete – fogalmazott Jane Goodall az általa alapított szervezetről szólva. A világszerte ismert főemlőskutató, etológus és természetvédő a Rügyek és Gyökerek hálózat magyarországi elnökségi ülésére érkezett Budapestre. Jane Goodall jelképesen örökbe fogadta Polát, a nyilvánosság körében immár közismert kiscsimpánzt.

Jane Goodall neve nem ismeretlen az állatok, illetve a természet iránt érdeklődők körében. A neves etológus egyike volt annak a három kutatónak, akik a néhai Louis S. B. Leakey (1903-1972) bíztatására az ember legközelebbi rokonainak természetbeni életét kezdték kutatni. Birute Galdikas az orangutánok, Dian Fossey a gorillák, Jane Goodall pedig a csimpánzok életét kezdte kutatni az állatok természetes élőhelyén, mindhárman a National Geographic Society támogatásával.

Jane Goodall volt az első, aki a tanzániai Gombe vidékén élő csimpánzokat kutatva megfigyelte a csimpánzok eszközhasználatát, és számos más viselkedési sajátosságát. Kutatási eredményei (amelyek magyarul is megjelent könyvében olvashatók, „Az ember árnyékában” címmel) ma is meghatározóak és alapvetők legközelebbi rokonainkkal kapcsolatos ismereteinkben. A csimpánzok kutatása mellett Jane Goodall ma már egyre inkább természetvédelmi, szemléletformáló tevékenységet folytat. Világszerte arra bátorítja a gyerekeket, a fiataloknak, hogy egy új, jobb világ elérésén dolgozzanak – a saját környezetükben végrehajtott kisebb programok által. Éppen ennek megvalósítása érdekében alapította meg 1991-ben a Jane Goodall Intézet egy alszervezeteként a Roots & Shoots (Rügyek és Gyökerek) hálózatot. Az eredetileg Tanzániára korlátozódó kezdeményezés mára programmá, filozófiává érett, és a hálózat immár az egész világon mozgósítja a fiatalokat.

Napjainkban kb. 9000 aktív Roots & Shoots-csoport létezik 87 országban, több mint 100.000 gyermekkel és fiatallal. Azért, hogy világszerte bátorítsa a hálózat aktivistáinak munkáját, Jane Goodall évente mintegy 300 napot utazik. A tavalyi évben már járt Magyarországon is, két előadást is tartott telt ház előtt. A mai napon a hálózat magyarországi szervezete, a Rügyek és Gyökerek Természet- és Környezetvédelmi Egyesület elnökségi ülésén vett részt. Ennek az eseménynek a Fővárosi Állat- és Növénykert adott otthont, amely egyébként a Rügyek és Gyökerek magyarországi szervezeteinek együttműködő partnere. Az elnökségi ülés előtt Jane Goodall, és a Rügyek és Gyökerek magyarországi szervezete jelképesen örökbe fogadta Polát, a nyilvánosság körében immár közismert kiscsimpánzt.



Pola
Pola
A sajtó számára is nyilvános rendezvény helyszínén, a Barlang teremben mindenki izgatottan várta a világhírű tudós és természetvédő érkezését, és persze Polát, a kiscsimpánzt is. Először azonban Szalkai Tímea, a Rügyek és Gyökerek Természet- és Környezetvédelmi Egyesület elnöke számolt be a szervezet magyarországi tevékenységéről. Ezután érkezett meg Jane Goodall, valamint Pola, a pótmamája, Kapa Ágnes karjába kapaszkodó kiscsimpánz. Jane Goodall és a Rügyek és Gyökerek Természet- és Környezetvédelmi Egyesület jelképesen „örökbe fogadta” Polát, az erről szóló oklevelet dr. Bogsch Ilma, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója, illetve dr. Andréka György, a Győri Xántus János Állatkert igazgatója adta át (Pola ugyanis a győri kertben lakik, csak a téli időszakban vendégszerepel Budapesten).

Jane Goodall ezután arról mesélt, hogy miért indította el a mozgalmat. „Valaha csaknem kétmillió csimpánz élt Afrikában, ma alig százötvenezer” – hívta fel a figyelmet az etológusnő a csimpánzok létszámának drámai csökkenésére, amely az élőhelyek pusztulására, az orvvadászatra vezethető vissza. De nemcsak a csimpánzok, hanem az egész élővilág komoly veszélybe került. A hálózatot tehát azért hívta életre a neves kutató, hogy világszerte mozgósítsa a fiatalokat a még megmenthető természeti értékek, környezetünk védelmében. „Jobbá tenni a világot az emberek, az állatok – és így a háziállatok –, valamint az egész környezet számára. Ez a Rügyek és Gyökerek központi üzenete” – fogalmazott Jane Goodall. Miközben tekintete hosszan Polán időzött, arról beszélt, hogy a csimpánzok különösen fontosak a Rügyek és Gyökerek számára. „Egy kiscsimpánz biológiai szempontból sokkal jobban hasonlít egy embergyerekre, mint egy gorillakölyökre. Genetikai kódja alig különbözik, sok a viselkedésbeli, az élettani hasonlóság is. Így a csimpánzok segítenek nekünk megérteni, hogy mi sem különbözünk annyira az állatvilágtól, mint gondoljuk”. Az esemény közben egyébként Jane Goodall és a kiscsimpánz láthatóan remekül megértették egymást annak ellenére, hogy most találkoztak először. A világhírű vendég bemutatta azt a plüss csimpánzfigurát is, amit hat éve mindenhová magával visz utazásai során. A kezében plüss banánt tartó játékmajom azóta félszáznál több országban járt, és legalább kétmillió ember – apróbbal és nagyobbak egyaránt – simogatta meg a játékfigurát. A nyilvános sajtóesemény után baráti hangulatú megbeszélésre ültek össze Jane Goodall és a hálózat hazai szervezeteinek vezetői.

Az eseményről bővebb információval szolgál a Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya Tel: 363-379/177; fax: 364-0109

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás