A rovat kizárólagos támogatója

Több kutatás bizonyítja, hogy a mesterséges éjszakai fények megfigyelhető hatást fejtenek ki az állatok viselkedésére, vándorlására és szaporodására, az éjszaka aktív baglyok esetében azonban ezeket a hatásokat korábban még nem vizsgálták kellő részletességgel.A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézet kutatóinak eredményeit a Nemzetközi Csillagoségbolt Hét apropóján tesszük közzé.

A MATE Kaposvári Campus Természetmegőrzési Tanszékének kutatói vizsgálatuk során arra voltak kíváncsiak, hogy vajon a baglyok költőhelyét jelentő templomtornyok kivilágítása milyen hatással van a főként szürkületben vadászó gyöngybagoly és a kimondottan éjszakai aktivitású macskabagoly viselkedésére. Vajon okoz-e valamilyen különbséget, ha az adott bagoly sötét helyen vagy fényes díszkivilágításban úszó tornyokban talál költőhelyet?

Az 1988-2016 közti időszakból származó adatok elemzésekor kiderült, hogy mindkét vizsgált faj esetében magasabb a költésszám, ha az élőhelyet jelentő templomtorony nincs kivilágítva. Sem a gyöngybagoly, sem a macskabagoly esetében nem volt ugyanakkor különbség a tojásszám, a kikelt és kirepült fiókák száma, valamint az első tojás lerakásának ideje tekintetében a kivilágítás megléte vagy hiánya szempontjából. A két faj költéseit összevetve a kutatók azt is megállapították, hogy az éjjel aktív macskabagoly jobban kerüli a kivilágított tornyokat, mint a néha nappal is vadászó gyöngybagoly.

Fentiek alapján fontos, hogy a közvilágítás tervezésekor az élővilágot érintő hatásokat is figyelembe vegyék a szakemberek, melyre világviszonylatban is kiváló példát jelent a közelmúlt környezetbarát fejlesztése. Jelentősen csökkent ugyanis a fényszennyezés a Kaposvár melletti Bárdudvarnokon megvalósult közvilágítási felújítás révén, ahol a lámpák az égbolt irányában teljesen ernyőzötté váltak, és csak oda világítanak, ahol az mindenképpen szükséges.
A MATE Kaposvári Campus kutatói szerint ez a fejlesztés egyfajta minta is lehet a jövőben, hiszen egyre több az olyan cég, akinek fontos, hogy kevésbé fényszennyező termékeket állítson elő és értékesítsen.

Dr. Farkas Alexandra MATE Médiaközpont
Nyitókép: macskabagoly Fotó: Potyó Imre

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás