Hirdetés

A környezetvédelem számos területén van még hová fejlődniük az uniós tagállamoknak, pl. a hulladékgazdálkodásén és a levegőminőségén. Az EU-s szabályokat nem minden esetben alkalmazzák megfelelően, lenne tennivaló az energiaszegénységgel, a vízválsággal és a Natura 2000 területek kezelésével is – derül ki az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosával, Virginijus Sinkevičiusszal készült HVG interjúban, amelyben szóba kerülnek a farkasok és az akkugyárak is.

hvg.hu: Történt előrelépés a környezetvédelem terén az Európai Unióban, de vannak még hiányosságok. Például a kelleténél lassabban bővül a háztartási hulladék újrahasznosítása, ami még mindig nem éri el az 50 százalékot, és a hulladék közel negyede még mindig lerakókban végzi. Ráadásul az államok a levegőminőség szempontjából sem teljesítik az uniós normákat. Ön szerint mit rontanak el?

Virginijus Sinkevičius: Az egész Európai Uniónak van még van hová fejlődnie a hulladékgazdálkodás terén. Egy tavalyi bizottsági jelentés 18 uniós ország esetében látta a veszélyét annak, hogy nem lesznek képesek teljesíteni a 2025-re kitűzött 55 százalékos célértéket a települési hulladék újrahasznosításában. Köztük van Magyarország is, ahol jelenleg 32 százalékos az újrahasznosítási arány. 13 uniós országról – köztük megint Magyarországról – pedig az derült ki, hogy messze vannak attól, hogy 2035-re 10 százalékra csökkentsék a lerakókba kerülő hulladék arányát. Ez ma Magyarországon még 54 százalékos.

Ez egy elvesztegetett lehetőség. A körforgásos gazdaság és a hatékony hulladékgazdálkodás kulcsfontosságú a versenyképesség növelésében. A vállalkozások számára több szempontból is előnyös: csökkenhet az alapanyagok beszerzési költsége, mérséklődik a kitettség a kockázatos beszállítókkal szemben és innovatív ökoszisztémák szabadulnak fel. Kulcsfontosságú a szerepe abban is, hogy 2050-re elérjük a klímasemlegességet, hiszen 20-25 százalékkal járulhat hozzá az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérsékléséhez. Emellett munkahelyeket teremt, a tartósabb és tisztább termékek és szolgáltatások révén pedig javítja az életminőséget is.

Az EU-nak erősebb újrahasznosítási iparágra van szüksége, amely nemcsak munkahelyeket teremt, hanem a nyersanyagellátáshoz is hozzájárul, főleg ha a kritikus és stratégiai fontosságú nyersanyagokat nézzük.

hvg.hu: Milyen tényezők akadályozzák a hulladékgazdálkodás javítását? Mely tagállamok a legsikeresebbek ebben, és hogyan?

FOLYTATÁS >>>

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás