Hirdetés

Az Energia Klub, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Védegylet közös sajtótájékoztatójának témája a paksi kettes blokk újraindítása volt.

Budapest, 2004. augusztus 10.
Az Energia Klub, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Védegylet közös sajtótájékoztatójának témája a paksi kettes blokk újraindítása volt. A környezet- és jogvédő szervezetek (Energia Klub, E-misszió, Greenpeace, Habeas Corpus Munkacsoport, Reflex, TASZ, Védegylet és Zöld Fiatalok) által benyújtott formális kérelem megtagadása esetén a civilek újabb jogi lépéseket helyeztek kilátásba. Az elmúlt napokban történt környezetszennyezésekre valamint az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) által kiadott újraindítási engedélyre reagálva, felhívták a figyelmet a hatósági munka fontosságára, és az elővigyázatosság elvének gyakorlati érvényesítésére.
„Álláspontunk szerint, az információszabadság, a polgárok részvétele és érdemi tájékoztatása közfontosságú döntési folyamatokban a jogállam és a nyitott társadalom sarokköve” – szögezte le Schiffer András, jogász, a Társaság a Szabadságjogokért ügyvivője. Amennyiben egy hatósági döntés – mint esetünkben az OAH-engedély – környezeti információkon alapul, úgy a közvélemény tájékoztatása mellett további érvek szólnak. Ezt egyébként a hatályos környezetvédelmi törvény és a környezeti információkhoz való hozzáférésről szóló, a hazai jogrendbe iktatott Aarhus-i Egyezmény is megerősíti.
A jogvédők és a zöldek elfogadhatatlannak tartják, hogy a hatóság üzleti érdekek előtt fejet hajtva fossza meg a Kárpát-medence lakóit attól, hogy informálódjanak a paksi kettes blokk újraindításának környezeti kockázatai felől. „A jognak elsősorban a térség lakóit kell megvédenie, és nem az állítólagos paksi üzleti érdekeket.” – hívta fel a figyelmet az aránytalanságokra Ámon Ada, az Energia Klub ügyvezetője.
„A környezeti kockázatok, ill. a megelőzésükre fordított erőforrások nemcsak a magyar polgárok, de az ökológiai értelemben vett térség lakóit valamint a jövő nemzedékek életesélyeit és életminőségét is közvetlenül érintik.” – mondta Jávor Benedek a Védegylet szóvivője.
A közelmúltban történt több ipari, környezetszennyező balesettel kapcsolatban a szervezetek arra figyelmeztettek, hogy bár Magyarország EU csatlakozása magával hozta az ipari tevékenységekre vonatkozó szabályozás modernizációját és szigorítását, a gyakorlatban viszont ez nem működik.
Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a veszélyes ipari üzemek, a veszélyes hulladékok kezelése és a nukleáris energia előállítása során felmerülő kockázatokat a társadalomra terhelik, anélkül, hogy részt vehetnénk a döntésekben, vagy akár tájékoztatást kapnánk a leselkedő veszélyekről. A rutinszerű hatósági eljárások helyébe az elővigyázatosság elvének gyakorlati alkalmazása, a tényleges ellenőrzés kell, hogy lépjen. A hatóságok megerősítése mellett a nyilvánosság kontrollja komoly szerepet játszhat a gazdasági érdekek által diktált, vagy csak hanyagul folytatott és ennek megfelelően balesetveszélyes gyakorlatok feltárásában és megszüntetésében.
 
További információ:
Schiffer András (TASZ): 06 20 9402859
Jávor Benedek (Védegylet): 06 20 5127168
Ámon Ada (Energia Klub): 06 20 9519554

 
 
A töretlen magyar alkotmányos gyakorlat szerint, a kommunikációs jogok kiemelt szerepet élveznek az alapjogi struktúrában, s a velük konkuráló más jogokat, érdekeket minden esetben megszorítóan kell értelmezni.
 
A hatósági titkolózás kiskorúsítja a magyar polgárokat, és elejét veszi annak, hogy érdemi társadalmi párbeszéd kezdődjön a magyar energiapolitika jövőjéről és a fenntartható gazdaságról.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás