A rovat kizárólagos támogatója
MVM Csoport közleménye - MTI/OS

A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta a Jávor Benedek LMP-s országgyűlési képviselő magánszemélyként, az MVM Csoport ellen beadott, közérdekű adat kiadására kötelezés iránti keresetlevelének elutasítását. Jávor a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban kért adatokat.

A politikus magánszemélyként, és nem a jogszabályban erre feljogosított személy, vagyis az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága nevében nyújtotta be az üzleti titkokat is tartalmazó információk, dokumentumok kiadására vonatkozó keresetet. Az első fokú végzést Jávor Benedek megfellebbezte, de a Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta azt, ezzel az ítélet jogerőssé vált.

Az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága elnöke 2011. február 28-án fordult levélben az MVM Zrt-hez, melyben kérte, hogy a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban különböző, üzleti tikokat is tartalmazó dokumentumokat és információkat küldjenek meg számára. Ugyanakkor az elnök leveléhez nem csatolt az adatigénylésre feljogosító bizottsági meghatalmazást vagy határozatot, illetve nem jelölte meg, hogy a kért adatokat, dokumentumokat milyen célból kéri és kik számára kívánja hozzáférhetővé tenni.

Ezért az MVM Csoport az adatkiadást az Adatvédelmi törvény hatályos rendelkezései szerint csak korlátozott terjedelemben tudta teljesíteni, valamint felhívta a politikus figyelmét az üzleti titkokat tartalmazó ügyiratok kezelésének a jogszabályban foglalt szabályaira. Ugyanakkor a vállalatcsoport felajánlotta, hogy amennyiben az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága hivatalosan, a törvényi előírásoknak megfelelően kéri a dokumentumokat, a titkos ügyiratkezelés szabályait betartva, teljes körűen tájékoztatja a kért információkról.

Jávor Benedek magánszemély ezután fordult a Fővárosi Bírósághoz, amely május végén elutasította keresetét. A politikus és jogi képviselője, a Schiffer és Társai Ügyvédi Iroda fellebbezett a végzés ellen, ám a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen helybenhagyta az elsőfokú végzést.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek