A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Jogerőssé vált, hogy a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft.-nek közzé kell tennie azokat a jegyzőkönyveket, amelyek miatt Lengyel Szilvia, az LMP vidékpolitikusa, független országgyűlési képviselő indított adatkérési pert.

Az ítélet azáltal lett jogerős, hogy az alperes visszavonta fellebbezését – közölte a Debreceni Törvényszék sajtószóvivője. Tatár Tímea ismertette: az első fokon eljáró Debreceni Járásbíróság 2013. augusztus 24-ei ítélete szerint a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. felügyelőbizottságának (fb) 2010. október 1. és az adatigénylés kézhez vétele – 2013. május 7. – között megtartott üléseinek jegyzőkönyveit az alperes köteles megküldeni a felperesnek.

A génmegőrző röviddel a másodfokú eljárásban – a Debreceni Törvényszéken – kitűzött nyilvános ülés előtt vonta vissza fellebbezését.
A génmegőrzőnek a jogerős döntés kézhez vételétől számított 15 napon belül "közérthető módon közölnie kell" Lengyel Szilviával az fb-ülések jegyzőkönyveiben rögzített közérdekű adatokat. Ezek alól kivételt csak azok az információk képeznek, amelyek egyrészt a bizottság döntésének megalapozását szolgálják vagy szolgálták, másrészt az olyan adatok, amelyekkel kapcsolatban még nem született döntés vagy már megszületett, de az érintett adatok megismerése veszélyeztetné a génmegőrző törvényes működési rendjét, feladat- és hatáskörének illetéktelen, külső befolyástól mentes ellátását – részletezte a szóvivő.
A politikus az indítványát azzal indokolta, hogy "a korábbi évek rossz tapasztalatai után végre átláthatóvá kell tenni a közvagyonba tartozó nemzeti parkok földhasználatát."

Az LMP figyelmét akkor keltették fel a hortobágyi védett állami földek, amikor információk jelentek meg arról, hogy a cég az általa kezelt 16 ezer hektárnyi földterület több mint felét magánszemélyeknek akarja hosszú távra bérbe adni. Az ügyre úgy derült fény, hogy a cég kétmilliárd forint LIFE-pályázati pénzt – amelyet az érintett területeken használtak volna fel – vissza akar adni az Európai Bizottságnak.
Lengyel Szilvia az első fokú ítélet kihirdetése után azt jelezte: szeretnék tudni, a felügyelőbizottságban milyen szakmai érvek hangzottak el amellett, hogy a 16 ezer hektár védett területből 9 ezer hektárt földbérleti szerződéssel magánkézbe juttassanak.
 

Kapcsolódó anyagok:

Közérdekű adatokat kell kiadnia a Hortobágyi Génmegőrző Kft.-nek

Már a lovakat is?

Hortobágyi LIFE mutyi – újabb uniós kételyek

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás