Hirdetés
Forrás: hvg.hu

Törvényt sértett a vadászati kiállítást szervező állami cég azzal, hogy hamis indokra hivatkozva hátráltatta a hvg.hu közérdekű adatigénylését. A jogsértést megállapító NAIH felszólítására a cég végül válaszolt ugyan, mégis tovább titkolózott. Olyan vállalkozásnak is fizettek, amelynek nincs is nyoma a cégjegyzékben.

Jogsértően tartott vissza közérdekű adatokat a tavaly őszi vadászati kiállítást szervező állami tulajdonú cég, az Egy a Természettel Nonprofit Kft. – állapította meg a hvg.hu bejelentése nyomán indított hatósági vizsgálatában a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH), derült ki a lapnak küldött hivatalos tájékoztatásból. Az adatvédelmi hatóság kimondta:

az állami cég jogsértően alkalmazta a járvány elleni védekezésre hivatkozó veszélyhelyzeti intézkedést, amely a közérdekű adatigénylések 15 napos válaszadási határidejét 90 napra is kitolhatja.

Az innovációs tárca fennhatósága alá tartozó állami cég a közérdekű adatigénylésekre vonatkozó törvény által alapesetben előírt 15 napos válaszadási határidő letelte után érdemi válasz helyett 30 napos határidő-hosszabbítást kért. Indokként arra a veszélyhelyzeti kormányrendeletre hivatkoztak, amely lehetőséget ad a 15 napos (plusz egyszer 15 nappal meghosszabbítható) válaszadási határidő 45 napra kitolására (ami újabb 45 nappal meghosszabbítható).

A kormányrendelet szerint viszont csak akkor kérhető hosszabbítás, ha a “határidőben való teljesítés a közfeladatot ellátó szerv veszélyhelyzettel összefüggő közfeladatai ellátását veszélyeztetné.” Ráadásul – mivel ezt a hivatkozást az állami szervek visszaélésszerűen is alkalmazták – már az Alkotmánybíróság is felhívta a figyelmet, hogy ez csak akkor alkalmazható, ha “elkerülhetetlenül szükséges ahhoz, hogy az adatkezelő szerv eredményesen működjön közre a járvány leküzdésében”.

Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek (j) szentmisét celebrál az “Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás nyitónapja reggelén a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban 2021. szeptember 25-én. Szemben George Aman, a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács elnöke (b), Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (j4) és felesége (j3), valamint Kovács Zoltán, a vadászati világkiállítás megvalósításáért felelős kormánybiztos (j2).
MTI/Varga György

A kiállításszervező cégnek viszont semmilyen, a koronavírus-járvány leküzdését célzó feladata nem volt, sőt külön felmentést kaptak a járványügyi korlátozások alól. Ahogy a cég a hosszabbítást kérő válaszában is jelezte, egyetlen, ettől teljesen független feladata volt: az őszi kiállítás szervezése, amire az eredeti indoklásnak ellentmondva hivatkozott is, mondván: ha 15 napon belül kellene megválaszolnia az adatigénylést,

a Világkiállítás szervezési feladataira nem maradna elég ideje.”

A hvg.hu a cégnek küldött augusztus végi válaszában jelezte ugyan, hogy a határidő-hosszabbítási hivatkozás nem felel meg az előírt, jogszerű indoknak, egyúttal jelezte, hogy emiatt a NAIH-nál vizsgálatot kezdeményez, a társaságot ez egyáltalán nem érdekelte. Sőt: a 45 nap letelte után, szeptember végén küldött levelükben ugyanezzel az indoklással újabb 45 napos – már bőven a kiállítás zárása utánra eső – hosszabbításról tájékoztattak.

Vadászati kiállítás szellős belső egymillió érdeklődővel kép: Hardy Mihály

Közben azonban a Péterfalvi Attila vezette NAIH vizsgálata a bejelentéstől számított szűk 2 hónap alatt eljutott odáig, hogy megállapították: “mivel a vadászati világkiállítás megrendezése nem a koronavírus járvány leküzdésével összefüggő közfeladat”, a kormányrendelet itt nem alkalmazható, így “a Kft. jogszerűtlenül hosszabbította meg az adatigénylés teljesítésére nyitva álló határidőt”. Ez alapján pedig a hatóság felszólította a Kft.-t az adatigénylés teljesítésére.

Emiatt végül a második 45 nap leteltét már nem várta ki a Kft., és az alapesetben 15 – a terveik szerint 90 – nap helyett végül 78 nap után küldtek választ – két héttel a kiállítás zárása után, október 28-án. Ám ebben alig volt érdemi információ, mert – mint megírtuk –, arra hivatkozva, hogy döntés-előkészítő anyagok, megtagadták a kutatási szerződések, anyagok kiadást,

így nem derült ki, hogy a PWC Nonprofit Kft.-nek pontosan mire fizettek 18,4 millió forintot “haszonelemzés, attitűd felmérés” témában, illetve az sem, hogy mit teljesített a Századvég Gazdaságkutató Zrt. a szerződéslistában pontosan meg sem jelölt elemzésekre 64,9 millióért.

A vadászati kiállítás helyszínéül szolgáló Hungexpo mintegy 55 milliárd forintból megvalósult felújításával együtt a 70 milliárd forintnál is többe kerülő vadászati kiállítás összköltségéhez képest persze a tanulmányok, kutatások 83 milliója aprópénz, de aligha növeli a közbizalmat, hogy ezeket titokban akarják tartani. Ahogy az sem, hogy az egyik cég, a PWC Nonprofit Kft. olyan vállalkozás, amelynek – legalábbis ezen a néven – nincs is nyoma a cégjegyzékben.

Vadászati kiállítás agancs sokk kép: Hardy Mihály

Nemcsak a hvg.hu járt így az állami cégnél. Az Átlátszó tavaly júniusban fordult hozzájuk közérdekű adatigényléssel, de a társaság akkor is ezzel a jogsértő módon alkalmazott, 45 napra történő határidő-hosszabbítással próbált időt nyerni. Az Átlátszó egy másik, októberi adatigénylésénél is erre az egyenszövegre hivatkoztak, de már arra sem figyeltek, hogy amikor a szervezési feladatokat említve kértek hosszabbítást, akkor a kiállítás már egy hete véget ért.

Nyitókép: vadászati kiállítás Semjén Zsolt,  Nagy István és a zergék  fotó: Botár Gergely / MTI

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás