A rovat kizárólagos támogatója

A Mező Vidék Bt. semmibe véve a másodfokú, jogerős bírósági itéletet arattatásba kezdett az általa egykor bérelt kishantosi földterületen. A vállalkozás földbérleti szerződését 2015. június 17-én a Fővárosi Törvényszék semmisnek nyilvánította. A helyszínre érkező Ács Sándornénak, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetőjének a vállakozás által felbérelt arató üvöltözve „megtiltotta” az események fotózását, és dulakodva elvették tőle a fényképezőgépét, majd úgy kapta vissza, hogy a képeket letörölték.

Az ügy miatt Ács Sándorné kihívta a rendőrséget is.

2015. június 17-én a Fővárosi Törvényszék érvénytelenítette a kishantosi földpályázat egyik „új nyertesének”, a Mező Vidék Bt.-nek a szerződését a Nemzeti Földalapkezelővel. A Mező Vidék Bt. a másodfokú ítélet szerint még csak nem is pályázhatott volna: soha nem foglalkozott mezőgazdasággal, és az esetből úgy tűnik, saját munkagépei sincsenek. Ehhez képest a vállalkozás földet nyert a kishantosi területekből, használatba vette azt, és a jogerős itéletet semmibe véve most még arat is. 

Az érvénytelenség oka, hogy a Mező Vidék Bt. nem vehetett volna részt pályázóként az NFA által lefolytatott földhaszonbérleti pályázaton. A Mező Vidék Bt. – Vizi Dániel azonban fütyül a bíróságra, fütyül a jogerős ítéletre, és ma learatta a jogtalanul használt területet.
Vizi Dániel egy olyan Bt-vel pályázott, mely a pályázat meghirdetésekor még egy salgótarjáni (Kishantostól 160 km) építési vállalkozás volt … és nyert. A cég mezőgazdasággal nem foglalkozott, gépei nincsenek. Az elnyert földet egy másik nyertes – Szőnyegi Tamás műveli a 25 km-re levő Sárbogárdról. Az aratást is ő vezényelte.

Vizi Dániel 2014. április 12-én ugyanezt a területet önbíráskodással, erőszakkal vette birtokba és elpusztította a Kishantosiak vetőmag borsóját – 6,5 millió forintos kárt okozva, majd parlagon hagyta, a 2014-es évben nem vetett bele semmit.
Vizi Dániel ma személyesen is megjelent a területen és láthatóan meg van győződve arról, hogy rá nem vonatkoznak a törvények, a bírósági ítélet – ő azt csinál, amit akar. Minden jel arra utal, hogy megteheti… Miért is? Hova jutott az ország, hogy ezek a dolgok mindennapossá válhattak? Van-e egyáltalán értelme a bíróságok működésének, ha nyugodtan figyelmen kívül lehet hagyni egy jogerős ítéletet?

Kishantos illegális aratás 2015 július 11Kishantos illegális aratás 2015 július 11
A Mező Vidék Bt. egy volt fideszes önkormányzati képviselőjelölté, aki L. Simon Lászlónak írt pályázatokat.

Az „új nyertesek” a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ által vetett búzát 2014. április 12-én még aratás előtt betárcsázták, az NFA és fegyveres őrök segédletével – annak ellenére, hogy már akkor is a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ kezében volt egy birtokvédelmi per elsőfokú, a kishantosiak számára kedvező ítélete. Most, amikor már jogerős a másodfokú ítélet, mely szerint semmis a szerződés, ez az „új nyerteseket” láthatóan szintén nem befolyásolja. Úgy látszik, a törvények, ítéletek rájuk nem vonatkoznak. Aratnak, üvöltöznek, megint az erőszakot alkalmazzák a jogállam törvényeivel szemben. Mi zajlik ebben az országban?

A Greenpeace a továbbiakban is teljes nemzetközi és itthoni tekintélyével, szakmai elkötelezettségével és az igazságba vetett rendületlen hitével Kishantos mellett áll; és ki fogja harcolni, hogy újra a jog, a törvényesség, a tisztességes emberi hozzáállás győzedelmeskedjen a korrupció, az erőszak és a gyűlölködés helyett.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás