Hirdetés

Az ország legkorszerűbb, komplex szolgáltatásokat nyújtó hulladékudvarát adták át a főváros XXII. kerületében – a nagytétényi, több mint 80 millió forintból kialakított udvar mellett további hármat hoznak majd létre Budapesten.

Klug Lajos, a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. vezérigazgatója a tegnapi ünnepségen mérföldkőnek nevezte a társaság tizenhatodik hulladékudvarának átadását. A minden uniós előírásnak megfelelő telepen mától minden típusú hulladékot le lehet adni – a festékanyagok kivételével, utóbbira az év végétől lesznek meg a hatósági engedélyek. A konténerek elrendezése is praktikus – mondta a vezérigazgató, aki szólt arról is, hogy az udvar a szelektív hulladékgyűjtés egyik lépcsője, amely segíti az energetikai továbbhasznosítást.
György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes arról beszélt, a város vezetői célként tűzték ki a közszolgáltatások megerősítését, emiatt hozták létre a Budapesti Városüzemeltetési Központot (BVK). Álláspontja szerint az új modell hatékonysága egyértelmű, az FKF Zrt. szakmai irányításával futó projektek pedig még nagyobb változásokat hoznak. A főpolgármester-helyettes elmondta, hogy a főváros csaknem 5 milliárd forint értékű, uniós támogatású beruházásra készül, amellyel Budapest egész területén át tudnak térni a komplex szelektív hulladékgyűjtésre.

Szabolcs Attila a XXII. kerület polgármestere köszönetet mondott a hulladékudvarért. A lakosság eddig gyakran nem tudott mit kezdeni a lakásfelújításkor keletkező sittel, így a törmeléket többnyire a külső területeken, erdős részeken rakták le. Az illegális lerakóhelyek felszámolására a kerület évente több mint 20 millió forintot költ – fűzte hozzá. A polgármester arról is beszámolt, hogy a kerületben élők évente négyszer ingyen vihetnek a telepre olyan hulladékot, amelynek leadásáért egyébként fizetniük kellene. Évente háromszor lomokat, egy további esetben pedig legfeljebb öt autógumit adhatnak le térítésmentesen.
Németh Zoltán országgyűlési képviselő, a párt fővárosi képviselőcsoportjának vezetője az illegális hulladéklerakás elleni küzdelem kiemelt állomásnak nevezte az udvar átadását, véleménye szerint az egész dél-budai régió szempontjából fontos a beruházás. A képviselő kiemelte, hogy az udvar munkahelyeket is teremtett a kerületben.

Nagytétényi hulladékudvar átadása Nagytétényi hulladékudvar átadása —   további képkre katt a fotóra

A nagytétényi hulladékudvarban a korábbiaknál nagyobb területen –több mint 5000 m2-en – komplex szolgáltatás érthető el. A kihelyezett nagykonténerek lehetőséget biztosítanak –a jelenleg megszokott hulladékfajtákon kívül – zöldhulladék, lakossági építési-bontási hulladék, nagydarabos hulladék (lom), autógumi befogadására is, valamint a telepen rendezett további feldolgozást igénylő hulladék-gyűjtő is létesült, ahol elektromos-elektronikai hulladékok leadására is lehetőség nyílik.

„A tapasztalatok arra ösztönöztek bennünket, hogy átgondoljuk, és új alapokra helyezzük a hulladékudvarok építését, és azok korszerűsítését. Törekedtünk arra, hogy a nagytétényi hulladékudvar a legnagyobb mértékben megfeleljen a lakosság szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos igényeinek, és ezáltal az Európai Unió fejlett országaihoz hasonlóan színvonalas, komplex hulladékkezelési szolgáltatást nyújtsunk Budapest lakossága számára.”- nyilatkozta Klug Lajos, az FKF Zrt. vezérigazgatója.

A XXII. kerületi hulladékudvarnak nem csak mérete, hanem elrendezése is egyedülálló az országban. Az FKF Zrt. a konténereket úgy telepítette, hogy az igénybevevő ellipszis alakú útvonalon haladva zavartalanul, folyamatosan helyezhesse el a beszállított hulladékot az erre a célra rendszeresített gyűjtőkonténerekben, így hatékonyabbá válik a hulladékfrakciók tárolása és elszállítása is.

„Az elmúlt években, Európában a köztisztasági vállalatok tevékenységének jelentősége felértékelődött, amely a politikai elitet arra ösztönzi, hogy szigorúbbnál szigorúbb szabályozásokat vezessen be. A szigorúbb szabályozás, komplexebb tevékenységet eredményezett a hulladékgazdálkodás területén. A hulladékgazdálkodás szerves részévé vált a hulladékhasznosítás, s ez kihatott a hulladék begyűjtésére és ártalmatlanítására egyaránt, amely folyamatokban a hulladékudvarok kulcsszerepet játszanak.” – mondta Dr. György István főpolgármester- helyettes.

Az új hulladékudvar esetében a Fővárosi Közterület-fenntaró Zrt. arra törekedett, hogy teljes mértékben a lakosok kényelmét szolgálja, ezért ennek megfelelően hosszabb nyitvatartási idővel- Hétfőtől-Szombatig, 08-20 óráig- várja a XXII. kerületben élőket. Ezen túlmenően pedig minden XXII. kerületi polgárnak lehetősége van arra is, hogy a Társaság által kiküldött kuponok felhasználásával ingyen adjon le olyan kiemelt frakciókat, mint a lom és az autógumi.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás