A rovat kizárólagos támogatója

Az alacsony olajár miatt sok olaj-és gázipari cég dőlhet be hitelen, a Moody’s frissen kiadott elemzése arra hívja fel a figyelmet, hogy az iparágban a vállalati csődök aránya a jövőben megemelkedhet – írja a CNBC.

Egyre több cég mehet csődbe az alacsony olajár miatt

A Moody’s hitelminősítő úgy véli, jelenleg is az energiaszektor küzd a legnagyobb problémákkal, az idei évi 79 vállalati csődnek mintegy negyede ehhez az ágazathoz köthető. Az amerikai olaj és gázipari cégek a korábbi években az akkori magas, 100 dollár körüli olajárak mellett jelentős eladósodáson mentek keresztül, hogy ebből kutatás-termelési beruházásokat eszközöljenek.

A palaolaj és palagáz forradalom ennek a folyamatnak a középpontjában állt. Jelenleg viszont az olaj ára alig 40 dollár felett van, így a bevételek jelentős része a kutatás-termelésben elapadt, aminek folytán sok céget jelentősen terhel az adósságok törlesztése. Az olaj és gázipari cégeknél a hiteltörlesztéssel kapcsolatos problémákra, kockázatokra már idén novemberben a Fed szakemberei is felhívták a figyelmet. Több bank is jelenleg megpróbálja újratárgyalni az olaj és gázcégek hiteleinek feltételeit, paramétereit, míg mások egyszerűen csökkentik a rendelkezésre álló hitelkereteket és pótlólagos fedezetet kérnek a csődkockázatok növekedése miatt.

A problémák által érintett vállalatok persze nem ülnek ölbe tett kézzel, a pénzügyi, likviditási helyzet javítása érdekében sok olaj és gáztermelő vállalat agresszív eszközeladásokba kezdett, emellett elkezdték a költségek csökkentését is, egyesek pedig részvénypiacról próbálnak tőkét szerezni a mérleg erősítése érdekében, de előszeretettel nyúlnak a fedezeti ügyletekhez is, hogy védekezzenek a további olajár esés ellen. Persze nem mindenkinek sikerül majd megúszni a csődöt így sem.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás