A rovat kizárólagos támogatója

Tovább pusztítanak az erdőtüzek Spanyolországban. 150 ezren menekülnek Dél-Amerikában az áradások elől.

Tovább pusztítanak az erdőtüzek Spanyolország északi részén, ahol a tűzoltók tegnap mintegy 40 helyen igyekeztek megfékezni a lángokat. Cantabria tartományban a jelentések szerint 25 különböző helyszínen lángol az erdő. A térségben élőket nem fenyegeti veszély, mert az erdőtüzek magasan fekvő, a lakott területektől távol eső övezetet sújtanak. Csakúgy mint Asturias tartományban, ahol a hegyekben 14 helyen ég az erdő. Az erdőtüzek oka a hatóságok szerint az ilyenkor szokásosnál magasabb hőmérséklet, az alacsony relatív páratartalom, a szeles időjárás és az, hogy hetek óta nem esett az eső ezeken a területeken.

Eközben Paraguayban, Argentínában, Uruguayban és Brazíliában összesen több mint 150 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát az áradások miatt, írja a BBC. A legsúlyosabb a helyzet Paraguayban, ott az elnök, Horacio Cartes szükségállapotot hirdetett.

A fővárosban, Asunciónban már csak 30 centi választja el a Paraguay folyót attól, hogy kilépjen a medréből. Az erős szelek kétszáz villanyoszlopot döntöttek ki vagy rongáltak meg. Négy ember halt meg kidőlő fák miatt.  Argentína északi részén 20 ezer embert evakuáltak. Az ottani áradásnak legalább két halálos áldozata van. Paraguayban és Argentínában is az esőzés tovább folytatódik az előrejelzések szerint.  
Az ENSZ Meteorológiai Világszervezete szerint idén az utóbbi 65 év három legerősebb El Nino jelenségének egyikével kell számolni, emlékeztet az MTI. 
 

A kisded sorra melegrekordokat dönt
 

A kisded sorra melegrekordokat dönt

Újabb tornádó tombolt az Egyesült Államokban, házakat rongált meg és fákat csavart ki Alabamában a forgószél. Sorra dőlnek meg a meleg rekordok Európában és Észak-Amerikában. New Yorkban 20 fok van karácsonykor, de még Moszkvában is plusz 5 fokot mértek.
Meteorológusok szerint a csendes-óceáni El Nino jelenség az oka az enyhe időnek, mert így meleg levegő áramlik a szárazföld fölé. Nagy-Britanniában ez árvizeket okozott. Anglia északi és Skócia déli részén több településen homokzsákokkal kell védekezni, miután az elmúlt hetekben rekordmennyiségű eső esett.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek