Hirdetés
greenfo/mti

Jól fejlődik az idei balin, csuka, süllő, és sügér halszaporulat a Tisza-tavon a víz halászati hasznosítója által a napokban elvégzett vizsgálat szerint.

A balin ívása a kevésbé kedvező feltételek ellenére jól sikerült, a mintavétel során nagy számban kerültek elő fiatal egyedek, amelyek átlagos hossza 35-50 milliméter között volt.  Jól növekednek a csukák is, hosszuk az elmúlt két hónapban közel megduplázódott: májusban átlagosan 68 milliméteresek voltak, mostanra elérik a 12,5 centimétert. A süllőivadékok fejlődése ugyancsak zavartalan: méretük immár meghaladja a 60 millimétert és áttértek a ragadozó életmódra. A tározó 2011-ben született sügérállományának átlagos hosszúsága pedig 34 milliméter.

A karikakeszegek elhúzódó ívása jót tesz a fiatal ragadozóhalak fejlődésének, ennek köszönhetően folyamatos a megfelelő méretű zsákmány utánpótlás az apró csukák, süllők, sügérek és balinok számára – közölte Albel Tamás, a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. médiareferense, aki szerint mindezek alapján "nagy halbőség" várható a következő években a Tisza-tavon.

A folyamatot a vízkezelő társaság is igyekszik elősegíteni, a tározóba 2011-ben eddig 260 ezer darab előnevelt csukát és 200-200 ezer darab előnevelt süllőt, illetve harcsát telepített a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft.

Kihelyeztek ezen kívül 10 ezer kilogramm kétnyaras, valamint a 18 ezer kilogramm fogható méretű, azaz átlagosan 1,8-2 kilós, pikkelyes háromnyaras pontyot is. Ez utóbbi fajból és méretből a nyár folyamán további 24 ezer kilogrammot telepítenek a tóba – tette hozzá a szakember.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás