A rovat kizárólagos támogatója

Mindig öröm, ha egy felgyógyult vadállatnak visszaadhatjuk a szabadságát – írta a Kiskunsági Nemzeti Park.

2018. november végén egy vadász értesítette a KNP Természetvédelmi Őrszolgálatát, hogy röpképtelen rétisast talált Vaskút külterületén. A helyi természetvédelmi őr azonnal a helyszínre sietett. A madár igyekezett elmenekülni, odébb ugrálni, fel-fel repült, de tartós repülésre valóban nem volt képes, ezért szükséges volt a befogása. Külsérelmi nyom vagy törés látszólag nem volt az öreg, gyűrűtlen példányon.

Kollégánk értesítette a Szegedi Vadasparkot  – írta a park honlapján – és a legyengült rétisast odaszállította további kezelés céljából. Ott az alaposabb vizsgálatnál kiderült, hogy egyértelműen áramütés okozta sérülése volt, a mérgezést ki lehetett zárni. Valóban, a madár megtalálási helyétől alig 600 méterre található egy szigeteletlen középfeszültségű elektromos hálózat, ami alatt idén volt már áramütött, elpusztult fehér gólya. Nagy valószínűséggel ott érhette áramütés ezt a sast is.

A közelben több is ismert rétisas revír is van, de azt nem tudjuk pontosan, melyik pár tagja járt szerencsétlenül. Örömhír viszont, hogy a gondos ápolásnak köszönhetően a madár felépült és 2019. január 9-én szabadon engedtük őt Veprik Róberttel, a Szegedi Vadaspark igazgatójával közösen. Elengedése után felszállt egy fára és rendezgetni kezdte tollazatát. Mivel egy öreg, ivarérett példányról van szó, jó eséllyel újra párba áll és még idén költésbe kezdhet.

rétisas visszaengedése a Kiskunsági Nemzeti Parkban 2019 jan. 9rétisas visszaengedése a Kiskunsági Nemzeti Parkban 2019 jan. 9  Kép: Puskás József

A rétisas fokozottan védett faj. Hazai fészkelő állománya az 1970-es évek végére mintegy 10 párra csökkent. Az állomány később gyarapodni kezdett, jelenleg mintegy 300 párra becsülhető. Télen északról is érkeznek hozzánk telelő példányok, ilyenkor jóval több rétisas figyelhető meg az országban. 2018 januárjában az MME által évente szervezett sasszámláláson 753-766 példányt rögzítettek.

A fajt leginkább érintő veszélyeztető tényezők:
— fészkelési időszakban történő zavarás,
— szándékos és nem szándékos mérgezés,
— fészkelésre alkalmas helyek eltűnése,
— áramütés középfeszültségű vezetékek oszlopain.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás