A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Folyamatosan nő a második gyermeket vállalók száma Kínában, másfél év alatt 1 millió 450 ezer házaspár döntött arról, hogy él az egykepolitika legutóbbi lazításakor létrehozott lehetőséggel.

A Nemzeti Egészségügyi és Családtervezési Bizottság friss közlése szerint 2013 végétől havi átlagban 80-90 ezer pár nyújtotta be kérelmét a hivatalokhoz. Az eddigi csúcsot tavaly júliusban és augusztusban mérték, amikor 150 ezer kérelmet nyújtottak be. Az érvényes szabályozás szerint amennyiben a szülők egyike egygyermekes családból származik, már jogosultak a második gyerek vállalására. 

A statisztikák azt mutatják, hogy Kínában körülbelül 11 millió ilyen család létezik, az érintettek 70 százaléka 1980 után született – tájékoztatott a családtervezést felügyelő országos szerv igazgató-helyettese, Jang Ven-csuang. Ez azt jelenti, hogy eddig a jogosultaknak a 13 százaléka jelezte, hogy gyermekének testvért szeretne. Az országos statisztikai hivatal felmérése szerint a feltételeknek megfelelő házaspárok mintegy 40 százaléka kíván élni a lehetőséggel.

A több mint 35 éves egykepolitika kezdettől fogva lehetőséget adott egynél több gyerek vállalására is a nemzeti kisebbséghez tartozóknak, illetve azon vidékiek számára, akiknek az első gyermekük lány. Később azoknak a családoknak is megadták a felmentést, ahol mindkét szülő egyke. Kínai demográfusok szerint ha nem vezették volna be a családtervezést 1979-ben, akkor 2011-ig 400 millióval több gyermek született volna, a világ népessége pedig 2011 októbere helyett már 2006-ban elérte volna a hétmilliárdot. A politika közvetett hátrányos következményeként azonban súlyosan felborult a férfiak és a nők egymáshoz viszonyított aránya, miközben öregszik a társadalom, és sok helyütt munkaerőhiány lépett fel.

Ma minden 100 nőre csaknem 116 férfi jut.

A munkaképes korú, vagyis a 15-59 éves közötti lakosság száma 930 millió fő, ez a réteg a 2011-ben mért csúcshoz képest 10 millióval megfogyatkozott. Jang szerint ez a szám még mindig magasnak számít, duplája az európainak, és nagyobb a fejlett országokban élő munkaképes korúak összesített számánál. A 60 év felettiek száma tavaly elérte a 212 milliót, ez a teljes lakosság 15,5 százaléka. 2010-ben ez a korosztály még csak a népesség 13,3 százalékát adta.

A lazításoknak köszönhetően tavaly csaknem egymillióval nőtt az újszülöttek száma, s ezzel az éves népességszaporulat elérte a 16,87 milliót. A világ legnépesebb országának lakossága 2014 végén megközelítette az 1 milliárd 370 milliót.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek