A rovat kizárólagos támogatója

Saját mogyorókrémet készül piacra dobni a Barilla olasz tésztagyártó cég, a Nutella versenytársának szánt termék azonban nem fog pálmaolajat tartalmazni – így az édesszájú környezettudatos fogyasztónak lesz választási lehetősége.

A népszerű Nutella elődjét Pietro Ferrero cukrász alkotta meg 1946-ban, válaszul a második világháborút követő időszakban uralkodó kakaóhiányra. Ezt a receptet tökéletesítette később Pietro Ferrero fia, Michele Ferrero, ő adta a Nutella nevet az akkoriban még kicsiny családi vállalkozás termékének. A nyolcvanas években aztán világszerte elterjedtté vált – éves forgalma ma eléri a több mint 2 milliárd eurót, amivel 54 százalékos részesedése van a csokoládékrémek globális piacán. 

A világon a második legnépszerűbb a török Yildiz Holding Cokokrem nevű terméke, amely mindössze 2 százalékos részesedéssel bír az Euromonitor International szerint. 

Most a tésztáiról ismert olasz cég, a Barilla tervezi piacra dobni jövő évben saját mogyorós  csokoládékrémjét, amelyet a Nutella riválisának szánnak. A Barilla a receptből kihagyja a pálmaolajat, ami a Nutellában van. 

A pálmaolaj használatának egészségügyi és környezetvédelmi aggályai miatt többször érte bírálat a Ferrerót, ezért a cég 2016-ban reklámkampányt indított a kérdéses összetevő felhasználásának védelmében. Az orangutánok élőhelyét – a borneói őserdőket – az olajpálma ültetvények telepítése miatt irtják drasztikusan. (MTI)

A pálmaolaj afrikai majmokat is kiirthat

A pálmaolaj afrikai majmokat is kiirthat

A pálmaolaj lassan már minden élelmiszerünkben megtalálható, emellett a biodízel egyik összetevője is. Az óriási kereslet miatt a maláj és indonéz esőerdőket brutálisan felégetik, az orangutánokat pedig kiirtják. Az emberi mohóság már az afrikai emberszabásúakat is veszélyezteti.

Afrika veszélyeztetett majmainak létét tehetik kockára a leendő olajpálma-ültetvények, mivel az olajpálma termesztésére alkalmas területek többsége az emberszabásúak élőhelye is egyben, állítják kutatók, akik az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) ismertették eredményeiket. A kutatók azt vizsgálták, hogyan befolyásolhatja az élővilág sokszínűségét, ha Afrikában is elterjednek az olajpálma-ültetvények, írja az MTI a BBC hírére hivatkozva.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek