A rovat kizárólagos támogatója

A minap láttam a boltban 0,1 %-os tejet. Nagyon fitt lehet a fehérre festett víztől a fogyasztó. De ez mind semmi, nemsokára jön az amerikai tudósok laboratóriumban előállítható bocimentes műteje.

Ha vegánok vagyunk, de ki nem állhatjuk a kelendő fehér nedű szójából, rizsből vagy kókuszból készült alternatíváit, akkor az újfajta, mesterséges tej megváltást jelenthet a számunkra.  A Muufri [vagyis moo free – mú-mentes (értjük…)] nevű San Franciscó-i biotechnológiai start-up kidolgozott egy, a tehéntej lemodellezésére alkalmas képletet. A Muufri honlapja szerint, míg az ital struktúrájáért és funkciójáért hat fehérje, addig a folyadék zamatának és ízgazdagságának felidézéséért nyolc zsírsav a felelős.

A termék emellett laktóz- és koleszterinmentes, és mivel laboratóriumban állítják elő, a hagyományos szarvasmarha-eredetű tej fenntartható változatának bizonyulhat. A Muufri rendelkezésére álló adatok alapján a „felnőtt emberek 75%-a számára a laktóz részben emészthetetlen”, és így a diszacharid elhagyása egészségesebb megoldást eredményez. A Muufri alapítói, Ryan Pandya, Perumal Gandhi és Isha Datar elmondása szerint a tej teljesen baktériummentes lesz, ami miatt az ital "példátlanul hosszú ideig eltarthatóvá válik", és pasztörizálni sem kell.

Pandya, Gandhi és Datar úgy látják, hogy a laktózérzékeny embereknek a világ népességén belüli magas aránya miatt 100 éven belül már többen választhatják a mesterséges tejet a manapság fogyasztott variációnál.

Az állati eredet tehát kizárva, nincsenek hormonok, se koleszterin – mindez túl szépen hangozhat, hogy igaz legyen, de a Daily Mail beszámolója alapján a gyártók viszonylag egyszerűnek tartják a tej előállítását. Mivel a tudósok az új terméket gyakorlatilag a „semmiből” tudják létrehozni, a folyadék ízének finomhangolásával a valódi tej ízvilágát is fel tudják idézni. A tej piacra lépése a következő három évben esedékes, de már 2015 előtt jelentős tételeket fognak előállítani belőle- írta az elelmiszer.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek