A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: www.zug.hu

Évről évre a tél közeledtével az állatvédő-állatbarát emberek szívében komoly felhők gomolyognak: mi lesz az országszerte százezres számban utcán kóborló kisállattal, amikor beáll a hideg tél? Az aggódás jogos.

Az állatok nagy része kalóriát vesztve, legyengülve pusztul el, egy részüket a gyepmester hálója (dróthurka) viszi el az olykor megváltásnak számító (de könyörtelen) pusztulásba. Gyakori eset az is, amikor az értelmetlen, kiutat kereső bolyongást egy jármű kereke szeli ketté végérvényesen. Riasztó, és emberi szívet facsaró látvány az, amikor fedél nélküli társállatok bolyonganak céltalan. A kóbor állatok helyzete riasztóan hasonló a hajléktalan emberekéhez. A probléma gyökerei, és a krízishelyzet megoldási lehetőségei ellenben teljesen különbözőek. Míg a hajléktalan ember saját helyzetét (nagyrészt) maga generálja, addig az ember által háziasított állaltok egyedei teljes mértékben az embertől függenek…

A hajléktalan ember problémájából való kiutat önmaga is találhat, addig a kivert állat sorsa az utcára kerüléssel végérvényesen megpecsételődhet, hacsak nem segít megmentésére egy ember.
Mi az oka a rengeteg kóbor állatnak?
Tenyésztés-túlszaporítás. A lakosság (a kutyatenyésztő lobbik által) sokkal több kedvtelési – társállatot szaporít, mint amennyire szükség lenne. Így válik valósággá a felelőtlen állattartói kultúra.
Divathóbort A divatból, ünnepi fellángolásból, trendkövetésből való állatvásárlás – nem helyes, kerülni kell.
Rossz vásárlói szokások Az állat vásárlás után jelentkező örömteli percek sok esetben az ünnepi utáni unott órákkal folytatódnak. A tudatos állatbefogadás alapja a felelős (az állat egész életére szóló) állattartásnak.
Hová kerülnek a kóborló állatok?
Sintértelep
A helyi önkormányzat által, az ember közegészségügyi normájának fenntartásáért működtetett telep. A lakosság bejelentései alapján (vagy a lakosság beszállítása révén) ide kerülnek a kóbor vagy „feleslegessé váló” állatok. Itt a tizennégy napos megfigyelési idő után (ha nem jelentkezik gazda) az állatokkal végeznek. Az ország 3200 településének gyepmesteri telepein (évente) megközelítőleg százötvenezer állat pusztul el.
Menhely Az állatmenhely az az intézmény, ami a kóbor állatok krízisproblémáit humánusan próbálja orvosolni. A menhelyen folyik állatbefogás, ellátás (ivartalanítás), gazdakeresés. Az országos szinten érzékelhető óriási számú kóbor állattömeg csak kicsiny hányadát tudják elátni ezek a védelmi célú intézmények. Van, ahol anyagi okokból létre sem tud jönni megfelelő szintű menhely…
Lakossági felelősség
Az Orpheus Állatvédő Egyesület munkája során folyamatos hangsúlyt fektet a felelős állattartás és állatkezelés kialakításának segítéséért. A lakosság okozta rossz állattartói kultúrát a felelős állatkezelés kialakítása révén önön maga javíthatja is. Aki úgy érzi, hogy tud segíteni egy elesett állaton, az bármikor megteheti: az utcáról, a gyepmesteri telepről, a menhelyről bátran befogadhat kisállatot!
Állatott az utcáról?!? Tél tájékán ez életet menthet. Kissé furcsán viselkednek egynémely kóborból lett gazdás állatok: félnek még az ételtől is (gyakran remegnek, hirtelen mozdulattól akár be is vizelhetnek). De ne adjuk fel, ez az állapot pár hét – hónap múlva pozitív irányban megváltozik. A kutya önbizalmat nyerve szocializálódik (be fog illeszkedni) élete megmentőjének környezetébe, mindennapjaiba. A befogadott állat házhoz szoktatásakor esetenként érdemes kikérni állatorvos vagy szakavatott segítő véleményét is. Az állat hálája élete végéig kíséri fogja megmentőjét.
Fontos, hogy mindenki érdekében a befogadott új jövevényt kötelező veszettség oltással el kell látni. Legjobb az, ha ivartalanítják is. Világunkat Mi magunk alakítjuk! Ön is legyen Állatvédő!
Seres Zoltán Orpheus Állatvédő Egyesület www.zug.hu  – Állatbarát Web Kuckó www.sinter.hu 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás