A rovat kizárólagos támogatója

Az Apple összeállt az Alcoával és a Rio Tintoval, a felek által alapított közös vállalat forradalmasítaná az alumíniumgyártást, amely üvegházhatású gázok kibocsátása nélküli alumínium-előállítást tesz majd lehetővé.

Az alumínium az Apple iPhone-ja mellett a cég több termékének is kiemelt alkotórésze, és azt 1886 óra változatlan módon állítják elő, az eljárás többek közt az Alcoa alapítójához, Charles Hallhoz köthető. Az alumínium ipari előállítása során a timföldet olvadt kriolitban oldják fel, az olvadékot elektrolizálják, a folyamat során pedig szén-dioxid keletkezik. Mindez most megváltozhat, miután a két alumíniumgyártó, az Alcoa és a Rio Tinto által megalakított közös vállalat egy olyan szabadalmaztatott technológia kereskedelmi felhasználását célozza meg, amelynek alkalmazásával megszüntethető az alumíniumgyártás folyamata során az üvegházhatású gázok kibocsátása.

Az Apple részvétele a projektben egészen 2015-ig nyúlik vissza, a társaság mérnökei akkor a tisztább, környezetbarát alumíniumgyártás lehetőségeit térképezték fel, majd miután az alumíniumiparág meghatározó szereplői mellett független laboratóriumok és startupok képviselőivel is találkoztak, a választ végül az amerikai alumínumgyártónál, az Alcoánál találták meg.  Az Alcoa által kidolgozott új gyártási folyamatban az alumínium előállítása során a szenet más anyaggal helyettesítik, a folyamat során pedig szén-dioxid helyett oxigén keletkezik, azonban az új eljárás gyors megvalósítása érdekében az Alcoának partnerre volt szüksége.

Az Apple üzletfejlesztési szakértői a Rio Tintót választották, miután a cég globális jelenléte mellett átfogó tapasztalattal rendelkezett az alumínium-olvasztási technológiák fejlesztésében és a nemzetközi kereskedelemben is. Az Alcoa és a Rio Tinto Elysis néven közös vállalatot alapított, és a cégek közösen fejlesztik tovább a technológiát, amelyhez az Apple a későbbiekben technikai támogatást nyújt majd.

A fenntarthatóság egyre fontosabb az Apple számára, a cég nemrég bejelentette, hogy a társaság létesítményei 100 százalékban tiszta forrásból nyerik az energiát, míg az Apple beszállítói közül immár 23 vállalta azt, hogy az Apple termékeinek előállítása során kizárólag tiszta energiaforrásokra támaszkodik majd- írta a portfolio.hu. 

Mindemellett az Apple azon szándékának részeként, hogy minden termékét újrahasznosított vagy megújuló anyagokból készítse el, a cég nemrég bemutatta a Daisy névre elkeresztelt robotot is, amely az eddigieknél eredményesebben szereli szét az iPhone-okat, megmentve azok értékes darabjait a jövőbeli újrahasznosításra.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás