A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A szlovák állam 1,5 millió eurót ad az önkormányzatoknak medvebiztos hulladékgyűjtők beszerzésére és olyan intézkedések életbe léptetésére, amelyekkel elejét lehet venni medvék és emberek találkozásának a Tátrában – jelentette be Solymos László szlovák környezetvédelmi miniszter.

Mai sajtótájékoztatóján a miniszter arról beszélt, hogy a probléma megoldására – a medvék kukázásra a tátrai településeken – nem megoldás az, hogy kilőnek tucatnyi medvét, ahogyan azt a közelmúltban Magastátra önkormányzata kérte. A környezetvédelmi minisztérium a kommunális hulladék kezelésének megváltoztatásában látja a megoldást. Különlegesen záródó tartályokat fognak kihelyzeni a kommunális hulladéknak a térségben, amelyeket a medvék képtelenek lesznek megdézsmálni.

 

Magastátra önkormányzata néhány hete 20 barnamedve kilövésére kért engedélyt, mivel az állatok elszaporodtak, és rendszeresen bejárnak a legmagasabb szlovákiai hegység több településére. Az önkormányzat a településeken kóborló medvék nagy száma miatt engedélyt akart kapni arra, hogy a településeket egy kilométeren belül megközelítő húsz medvét kilőhessék. A környezetvédelmi tárca csak két állat kilövését engedélyezte.    

Pavol Majko, a Magas-tátrai Nemzeti Park igazgatója szerint a medvék leginkább azért látogatják rendszeresen a településeket és túrják fel a kukákat, mert a térség erdőiben az emberek tömegesen szedik le engedély nélkül a gyümölcsöket és gyűjtenek gombákat. A nemzeti park illetékesei a rendőrséggel próbál fellépni az illegális gyűjtögetők ellen és magas bírságot vetnek ki rájuk.  Magastátra önkormányzata áprilisban szükségállapotot rendelt el a barnamedvék szokatlan elszaporodása miatt, és azt tanácsolta a lakosságnak, a térségbe látogatóknak, hogy sötétedés után kerüljék az utcákat és a szemeteskukákat, nehogy élelem után kutató medvékkel találkozzanak.

Rendkívüli állapot a tátrai medvék miatt

Rendkívüli állapot a tátrai medvék miatt

Magastátra városában (Vysoké Tatry) rendkívüli helyzet van érvényben, mivel szokatlanul gyakran fordul elő, hogy medvék jelennek meg az emberek közelében. Az előző évhez képest már nem csak éjjel lehet látni a medvéket, hanem nappal is.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás