A rovat kizárólagos támogatója

Japán kutatók spenótgéneket ültettek be sertésekbe, aminek köszönhetően hamarosan egészségesebb disznóhús kerülhet az üzletekbe. A japán Kinki egyetem munkatársainak a világon elsőként sikerült növényi géneket élő állati szervezetbe juttatniuk, bebizonyítva ezzel, hogy növényi gének nem csak tenyésztett sejtekben, hanem élő szervezetben is képesek szabályszerűen működni.
A “Popeye- projektnek” is hívható több éves kísérletsorozat eredményeképpen jelenleg két generáció spenótos-malac él a szigetországban – adta hírül a BBC internetes honlapján. A kutatócsoport vezetője elmondta, hogy a spenótgénnel kezelt malacok szervezetében kevesebb zsír termelődik, mint természetes fejlődésű “kollégáikéban”, ezért húsuk sokkal egészségesebb.
Iritani Akira professzor ugyanakkor elismerte, hogy a génkezelt kismalacok 99 százaléka születésük után elpusztult, és ez azért különösen sajnálatos, mert a spenótgén átadására és az egészségesebb sertéshús biztosítására csakis az egymás közötti szaporodás adna lehetőséget. Zöld disznó mindazonáltal továbbra is csak a mesében létezik. A “Popeye-projekt” malacainak színe a spenótgén ellenére is “hagyományos”.
2002. január 28. hétfő MTI- Panoráma

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás