A rovat kizárólagos támogatója

Az UNESCO-világörökség részét képező jordániai Petra városa számtalan turistát vonz, akik a város nagy részét szamár- és lóháton, vagy az általuk vontatott szekereken járják be. Ezek az állatok többnyire állatorvosi ellátás nélkül éltek és egész nap árnyék és ivóvíz nélkül dolgoztak. A Négy Mancs a helyi erőkkel közösen indított programot a sivatagban dolgozó 1350 állat és gazdáik érdekében.

Az állatvédők a helyi idegenforgalmi hivatallal és a jordániai Alia Hercegnő Alapítványnyal közösen dolgoznak Petra városában. „Árnyékos istállókat és itatókat építünk az állatoknak azokon a pontokon, ahol a leggyakrabban megfordulnak. Több hiányzó műszerrel szereltük fel a helyi állatorvosi klinikát, és képzéseket szerveztünk a helyi állatorvosoknak, az állatok tulajdonosainak, hogy adottak legyenek a feltételek az állatok megfelelő ellátásához“ – mondta el Robert Hengl, a Négy Mancs munkatársa.

A Négy Mancs állatorvosai két helyi állatorvossal a sérült és beteg lovakat, szamarakat látták el. A legtöbb állat sérülései és gyulladásai a túlzott megerőltetés miatt alakultak ki. Számos állatot ugyan elvittek az állatorvoshoz, azonban a megfelelő műszerek vagy szaktudás hiányában rossz kezelést kaptak. A hatéves Alebayahnak, a hátsó térde van már fél éve begyulladva. Ovidiu Rosu, a Négy Mancs lószakértője és állatorvosa mintát vett a térdben felgyűlt folyadékból: „Amint megmondja a labor, hogy milyen baktériumokról van szó, tudjuk, hogy melyik antibiotikumra van szükség a gyógyulásához. Pár hét pihenésre lesz szüksége, és után újra egészséges lesz.“ Szerencsére számos helyi állattartó használja ki a felajánlott ingyenes segítséget, aminek első számú nyertesei a sokat dolgozó jordániai szamarak és lovak.

Állatorvosi vizsgálatÁllatorvosi vizsgálat

Az új istállók nyár elejére lesznek kész, ahol majd friss vízhez, árnyékhoz, és akár hűsítő zuhanyhoz is juthatnak a hőségben dolgozó állatok. A jövőben a Négy Mancs és az Alia Hercegnő Alapítvány rendszeresen tervezi az állatok ingyenes ellátását és a tulajdonosok képzését. Az állatoknak nyújtott segítség az embereknek is fontos: ezeknek a szamaraknak és lovaknak a munkája számos család megélhetését jelenti, egyetlen állat akár hat fő jövedelmét biztosítja. A becslések szerint Petra városában mintegy nyolcezer ember függ a szamarak és lovak munkájától.

A Négy Mancs évek óta dolgozik együtt az Alia Al Hussein jordán hercegnő által 2009-ben alapított Alia Hercegnő Alapítvánnyal. Több, a kóbor állatokkal kapcsolatos program mellett Észak-Jordániában egy nagymacska-menedéket is épít együtt a két szervezet, ahol illegális vagy „csupán“ cseppet sem megfelelő körülmények közül mentett tigrisek és oroszlánok találnak rövidesen otthont természetközeli körülmények között.

Szamár JordániábanSzamár Jordániában

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek