A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Sokkal több állatnak születtek utódai egy mexikói rezervátumban, mióta nincsenek látogatók. A gondozók szerint az állatok nem tudják, hogy járvány van, de azt megérzik, hogy kevesebb a látogató. Így pedig nyugodtabbak is.

Ritka récés zsiráfnak, elefántoknak és számos veszélyeztetett fajnak születtek utódjai egy mexikói vadrezervátumban a koronavírus-járvány idején. A Puebla szövetségi államban lévő rezervátum zárva tart a látogatók előtt a pandémia miatt, ám az állatszaporulat soha nem tapasztalt mértékben nőtt.

Franck Camacho, a Mexikóvárostól mintegy 150 kilométerre fekvő Valsequillóban lévő Afrika Rezervátum igazgatója azonban nemcsak a látogatók hiányának, az állatok háborítatlanságának tulajdonítja a hirtelen megugrott születési számot. “Nálunk az állatok úgy élnek, mint élőhelyeiken, de betegségek és orvvadászok általi fenyegetettség nélkül” – magyarázza. Az állatok “nem tudnak semmit a járványól, a vírusról, arról, mi folyik a rezervátumon kívül. Nem csökkentettük gondozásuk minőségét. Számukra az élet teljesen normális mederben folyik” – tette hozzá.

A járvány miatti kötelező lezárás azonban hatással van a rezervátum pénzügyeire, mivel állami támogatásból él, de költségvetésüket projektek elhalasztásából pótolják. A 830 hektáros parkban mintegy félezer faj 5741 egyede él a kicsiny pillangóktól kezdve az afrikai és ázsiai elefántokig és a vízilovakig. “Sok állat decemberben kezdi világra hozni kölykeit, és ez az időszak májusban, júniusban fejeződik be. A recés zsiráf, amely a faj egyik legritkább alfaja, szeptember 13-án született, akkor 1,53 méter magas volt. Négy hónappal később már 2,6 méteres nőtt és elérheti majd a 4,5 métert – mondta Camacho. Mivel anyja nem tudta etetni, a gondozók naponta 13 liter tejjel táplálják cumisüvegből, és így naponta 1,5 kilogramm súlygyarapodást ér el.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás